El voleibol femení s’imposa com a esport estrela en Jocs Esportius

El creixement des de 2017 ha sigut exponencial i 150 xiques el practiquen a la comarca

La incorporació de noves modalitats esportives sempre és ben rebuda a la ciutat, ja que promou una major diversitat i participació, especialment, entre les edats escolars. Un dels esports que ha guanyat prominència en els últims anys és el volei i, gràcies als esforços per enfortir la disciplina, ara compleix la seua tercera temporada en els Jocs Escolars.

L’impuls inicial va sorgir d’un reduït grup pertanyent a l’Atlètic Salesians, l’entitat esportiva associada al col·legi. En 2017, sis xiques van decidir unir les seues forces per a començar a practicar volei. Montse Moltó i Paula Mayor, alumnes del centre educatiu, van liderar aquesta iniciativa, influenciades per les seues mares, els qui van fomentar la participació de l’esport femení en el mateix col·legi.

Sota les ordres de Kiko Aguilar com a primer entrenador, aquestes sis joves van començar a entrenar convertint-se en l’equip pioner de *voley a Alcoi, al qual eixe mateix any, van acabar unint-se 12 esportistes.

Iniciar des de zero en un esport col·lectiu no va ser bufar i fer ampolles. Paula Mayor reflexiona sobre els començaments: “Entrenem en la pista exterior dels Salesians amb dues xarxes ‘inventades’ amb dos pals i una cinta. Durant el nostre segon any d’entrenament, estàvem en segon de Batxillerat, amb majors responsabilitats acadèmiques i un futur incert per a cadascuna de nosaltres. Després d’acabar batxillerat, només Montse i jo quedem en el club, ja que Kiko va haver de mudar-se a Catalunya per treball. Ens van proposar llavors unir-nos a l’equip d’entrenadors, donat l’excel·lent tracte que sempre havíem tingut amb les xiquetes des de xicotetes, la qual cosa va facilitar molt els nostres inicis com a entrenadores”.

Així, la secció de volei dels Salesians va començar a expandir-se gradualment. L’any 2020 va marcar un punt d’inflexió, no sols per al club en general, sinó també per a la secció de volei.
Després del final de la pandèmia, es va promoure la pràctica esportiva a través de jornades de portes obertes a l’estiu, que van atraure a quasi 120 persones. Al setembre, es van formar sis equips, dos juvenils masculins, dos femenins i dos infantils. L’èxit va continuar en ascens, amb el club duplicant el nombre d’esportistes a l’any següent i la creació de huit equips en total.

Clarament, el creixement va ser una bona notícia, però també va plantejar un problema que necessitava solució. Segons compte Major: “La principal dificultat que vam tindre va ser la disponibilitat de pistes i infraestructures per a desenvolupar les activitats. El creixement va ser d’un dia per a un altre i ens va costar adaptar-nos i passar de dirigir un sol equip a coordinar huit alhora. A més, a Alcoi es practiquen nombrosos esports, i aconseguir obrir portes a un nou, amb més de 150 esportistes competint, va ser tot un repte”.

Actualment, la secció de volei està liderada per Paula i Montse, els qui han sigut una dupla completa des de l’inici per a donar forma a aquest projecte. Després de tots aquests anys, el club compta amb huit equips i més de 100 esportistes en total. Enguany s’han incorporat dos nous equips: el cadet C i l’infantil C. A més, es mantenen els equips infantils A i B des de 2023, i els cadets A i B des de 2021. L’equip juvenil B ha estat en funcionament des de 2021, mentre que el juvenil A ha experimentat alguns canvis en la seua composició a causa d’altes i baixes, però segueix en actiu des de l’any 2020. Addicionalment, compten amb un equip infantil D, compost per set persones, que no competeix, però s’enfoca en l’entrenament i s’integrarà en els equips de cara al 3D.

El principal objectiu, com assenyala Paula Mayor, és “plantejar una alternativa esportiva per a les xiquetes que, com nosaltres, volien practicar esport en un club familiar com el nostre”. No obstant això, els objectius van més enllà. Segons explica Paula, el club aspira al fet que el voleibol s’establisca en les agendes setmanals del poliesportiu a nivell competitiu. “M’agradaria que fora un esport habitual de veure en el poliesportiu, que la gent coneguera la modalitat i fins i tot que hi haguera més clubs alcoians vinculats a l’esport”.

A més, la coordinadora dels Salesians, destaca: “M’agradaria consolidar a Alcoi com una ciutat que fora reconeguda per la pràctica de voleibol i que clubs del nostre voltant, vingueren a practicar i competir en les nostres instal·lacions. I com no, arribar a federar algun equip per a competir contra rivals més complicats, millorar i aconseguir majors reptes que els que se’ns presenten ací”.

El creixement del volei s’ha donat, a més de l’ímpetu dels impulsors, pel suport del Centre d’Esports, que ha estat a la disposició de la nova modalitat des dels seus inicis i que ha contribuït amb la incorporació de l’esport en els Jocs Escolars, on ja compten amb la seua tercera temporada. Des del seu primer any, els equips de *voley han participat tant en el 3D com en totes les iniciatives promogudes pel Centre d’*Esports, que sempre ha estat disponible per a ells. De fet, en 2022, l’equip de Volei Salesians va ser el responsable d’encendre la torxa del 3D.

En els seus inicis, les categories s’entremesclaven a causa del reduït nombre de participants, però amb el temps, la participació ha augmentat, permetent ara distingir entre categories infantil, cadet i juvenil. El que va començar amb huit equips ha crescut fins a aconseguir un total de 14, distribuïts entre les divisions juvenil i cadet enguany.

D’aquests, dos són de Cocentaina, dos de Sant Roque, un de La Salle, un altre de l’Andreu Sempere i huit dels Salesians del Centre, que juguen els seus corresponents partits cada 15 dies, entre el pavelló del poliesportiu Francisco Laporta i el de Cocentaina. “És una lliga escolar que pot acabar amb un equip sènior que represente a la ciutat, però com en tot, cal començar per la base, i si ix alguna cosa serà gràcies a la gent que és ací ara”, expressa Alberto Belda, Regidor d’Esports d’Alcoi.

Un dels aspectes més rellevants és que, encara que es tracta d’una categoria mixta, el 95% dels participants són xiques. “Que siga un esport col·lectiu i femení és molt positiu. Ha sorgit per a donar resposta a moltes xiques que no trobaven l’esport d’equip per a practicar. Si que tenim participació femenina en l’àmbit esportiu, però més en modalitats individuals. Ara cada vegada hi ha més xiquetes que practiquen futbol, futbol sala, bàsquet, hoquei patines, etc, però al nivell del volei, no. Al final és un esport que no té contacte físic amb l’oponent i això fa que siga més fàcil de practicar-ho, perquè el component de força, xoc i por no existeix”, explica Belda. “Per a Alcoi és molt important sumar noves modalitats esportives. Ens queda una que ens agradaria que isquera, l’handbol, que és un esport molt atractiu, però perquè puga eixir cap avant ha d’haver-hi algú amb predisposició que puga impulsar-ho”, conclou el regidor d’esports.

Advertisements

Send this to a friend