Els Dimonis de la Quarantamaula celebren el seu 25 aniversari

Des que va començar la seua marxa, la Colla ha realitzat correfocs en nombroses localitats, entre elles, Banyeres

Els Dimonis de la Quarantamaula celebren el seu 25 aniversari
Un dimoni amb una estructura de foc a coll.

La Colla de Dimonis de la Quarantamaula està de celebració perquè enguany compleix el seu 25 aniversari. El 7 de març de 1998 es va crear la comissió que va fer els primers passos per a fundar una associació que va nàixer amb mig centenar de socis i per la qual han passat fins ara un total de 165 persones de les quals 13 han sigut presidents o presidentes.

El 22 d’abril de 1998 es va realitzar el tràmit d’inscripció en el Registre Autonòmic, dia “oficial” de l’aniversari i des de llavors va començar una marxa que els ha portat a oferir correfocs per llocs com La Romana, Murla, el Ràfol d’Almúnia, Villena, Alpera, la Torre de les Maçanes, Xeraco, Eivissa, Santander, Campan, Olot, Albacete i, per descomptat, Banyeres, entre altres moltes fins a completar més de seixanta.

L’organització i realització de “correfocs”, que és el propòsit últim de la colla, és una manifestació cultural molt típica de la Comunitat Valenciana. El correfoc és un esdeveniment festiu i tradicional en el qual els participants, coneguts com “dimonis”, desfilen pels carrers proveïts de torxes enceses llançant focs artificials i pirotècnia.

Aquesta celebració té les seues arrels en antigues tradicions medievals i es diu fins i tot que està associada a festivitats religioses. És habitual que es duga a terme durant la nit, creant un espectacle visual carregat d’un ambient màgic i enèrgic que atrau tant als habitants com a visitants. De fet molts coincideixen que la “nit del correfoc” que se celebra a Banyeres i que sol esdevindre en el context de les festes de La Malena, és un dels moments de l’any en què major número de públic es congrega al carrer.

De fet la cita del correfoc és una de les més esperades. L’espectacle pirotècnic realitza un itinerari per diferents carrers fins a culminar amb una apoteosi final, tot això amenitzat amb la música que imprimeixen els tambors i les dolçaines entremesclada amb el so dels petards, la llum de les bengales i l’olor de pólvora, elements tots amb gran capacitat per a unir a la comunitat i preservar les seues tradicions culturals.

Grans i xicotets caracteritzats com dimonis formen la Quarantamaula. A peu o dominant l’escena des d’elevades xanques avancen proveïts de tridents dels quals emanen espurnes amb els quals atien al públic. D’aquest, els més atrevits, abillats amb roba adequada per a l’ocasió, s’uneixen a la desfilada ballant entre una mar de ‘centellas’.

A això cal associar l’encesa de diferents estructures, dimonis proveïts de motxilles pirotècniques i fins i tot alguns que avancen sobre bicicletes. El drac de foc, que recorda als dracs orientals, és un altre dels seus elements peculiars. També ho és “Maulo” el gran dimoni, símbol de la Quarantamaula, amb més de 4 metres d’altura.

Send this to a friend