Els empresaris exigeixen més sòl industrial i menor càrrega administrativa

UEPAL ha mantingut una reunió amb la nova consellera d'Indústria

Els empresaris exigeixen més sòl industrial
Imatge de la trobada amb Nuria Montes.

La Unió Empresarial de la Província d’Alacant (UEPAL) va celebrar la setmana passada el seu Fòrum UEPAL sobre ‘La necessitat de sòl industrial’, on representants del teixit productiu i empresarial van coincidir davant la consellera d’Innovació i Indústria, Nuria Montes, en la necessitat “imperiosa i preocupant” de generar més sòl industrial a la província d’Alacant i la supressió de tràmits administratius per a un desenvolupament més àgil, segons ha manifestat el president de UEPAL, César Quintanilla. La realitat és que el temps mitjà de desenvolupament de sòl industrial està en 17 anys i en la seua tramitació es necessiten 31 informes diferents per a les diferents administracions.

La consellera va respondre que “aquesta petició vostra la faig meua, el nostre projecte de reindustrialització serà possible si tenim sòl disponible, sòl de qualitat, on s’entenga que un parc empresarial és entés com un barri més de cada ciutat”. A més, Montes va recordar els reiterats anuncis i el compromís anunciat pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, en el seu procés de desburocratització en els tràmits que agilitzen el desenvolupament socioeconòmic de la Comunitat Valenciana. La consellera va indicar que la Comunitat Valenciana és un territori amb capacitat d’atraure talent i retindre’l, però necessita facilitats a la ubicació de les empreses i el seu creixement.

Front comú

Quintanilla va assenyalar que no sols és necessari crear més sòl, sinó que aquest s’adapte a les necessitats actuals de les empreses del segle XXI, perquè “hi ha empreses que tenen les seues instal·lacions fraccionades en diferents naus en diferents punts que llastren la seua competitivitat”. Per al president de UEPAL, és important un “front comú” per a fer sòl empresarial de qualitat que garantisca “una borsa de sòl que sempre estiga disponible, no tant per a cada municipi, però sí per a cada comarca on les empreses puguen tindre la seguretat de poder ampliar les seues instal·lacions sense grans demores”.

Per a això, el diputat provincial de Desenvolupament Econòmic, Carlos Pastor, assenyala que és important generar estabilitat normativa per a donar seguretat jurídica als empresaris i va reclamar el seu compromís des de la Diputació, dins de les seues competències, a atendre les demandes de l’empresariat.

El president d’IBIAE, Bernardo Guillem, va assenyalar que a la comarca de la Foia de Castalla és fonamental crear sòl perquè “estem en una comarca que és un diamant en brut per a la indústria, que no aprofitem perquè no som capaces de generar sòl de qualitat en temps raonables”.

L’alcalde d’Ibi, Sergio Carrasco, també va apel·lar a la necessitat de produir sòl. “Ibi porta 20 anys sense generar un sol metre de sòl, a pesar que no estem en el cas d’Alcoi: nosaltres sí que tenim”. És important, des del seu punt de vista, treballar de manera conjunta i que l’Administració s’adapte a les necessitats del teixit productiu. El primer regidor d’Ibi ha explicat que “el procediment és el problema, i és important marcar línies mestres per a no repetir o refer informes remesos a les diferents administracions, situació que pateix l’Ajuntament com les empreses, a causa dels canvis de normes i de criteris administratius”.

Per part d’Alcoi, Natxo Gómez, president de FEDAC, la Federació d’Empresaris de l’Alcoià-Comtat, va alertar de la pèrdua de població, d’ocupació, i empreses davant la falta de sòl. “Alcoi té el 80% del seu territori protegit i només té una direcció d’expansió, però és important tindre seguretat jurídica si alguna empresa desitja créixer en aquest territori”, ha afegit Gómez. Marc García, Comissari d’Aigües de la CHJ, va explicar les funcions de l’organisme i el paper de garant del subministrament d’aigua per als diferents usos.

Send this to a friend