Els governs dels principals municipis, a costa de pactes

L'acord entre PSPV i Compromís és clau per a assegurar governs d'esquerres en diferents localitats

Els governs dels principals municipis, a costa de pactes
L’anterior alcalde i el candidat més votat de L’Alqueria, tots dos del PSOE; i a la dreta, Vicent Molina (Compromís) guanyador a Muro.

Les eleccions municipals de fa dos diumenges han dibuixat un nou mapa polític a la comarca que quedarà pràcticament definit el pròxim 17 de juny amb la constitució dels Ajuntaments després dels resultats llançats per les urnes el 28 de maig.

El Partit Popular governarà en la majoria de poblacions de l’Alcoià i el Comtat, a l’ésser la força més votada, mentre que la resta de localitats quedaran en mans de PSPV i Compromís. Destaca a més el cas de Gent per Alfafara, formació independent que ha arrasat en aquesta última localitat i on Toni Cloquell continuarà sent primer edil amb un ampli suport veïnal.

OBLIGATS A ENTENDRE’S
En aquest escenari PSPV i Compromís estan obligats a entendre’s si volen assegurar que l’esquerra lidere els governs locals dels principals municipis de la comarca.

Cocentaina el triomf del PP, amb sis regidors, ha trencat 44 anys de victòries consecutives dels socialistes, els quals van quedar segons empatant a cinc regidors amb Compromís que van resultar ser aquesta vegada tercera força. Si els dos partits arriben a un acord podrien governar amb deu edils i des del PSPV tendiran la mà a Compromís tal com ha pogut saber aquest periòdic per fonts pròximes a la formació “jo lluitaré per aconseguir un govern de progrés per a Cocentaina i si hi ha voluntat ho aconseguirem”, manifestava l’alcaldable socialista, Rubén Muñoz, després de conéixer els resultats del diumenge.

Per la seua part Compromís, com a clau de govern, deixava clares les seues intencions a principis de la setmana passada “som la força política d’esquerres que més ha crescut, i que ha canalitzat el descontentament feia el PSOE; amb la qual cosa considere que hauríem de liderar l’alcaldia”, deia el líder del partit, Jordi Pla, en la mateixa nit electoral.

Més és clar l’acord a Muro on si Compromís rep el suport del PSPV podrien governar en una còmoda majoria “és moment d’iniciar negociacions per a configurar un projecte que d’estabilitat política al municipi i en el qual la prioritat no siga el qui sinó el com”, comentava l’alcaldable de la formació valencianista; Vicent Molina.

Si aqueix acord entre PSPV i Compromís es forja podrien mantindre un govern d’esquerres a Onil o donar un canvi de color polític a Ibi on el Partit Popular governa des de l’any 2003. També aqueixa possible coalició donaria una estabilitat als governs de Banyeres de Mariola, Alqueria d’Asnar o Agres. Sens dubte un pacte que supera les fronteres comarcals i que a nivell autonòmic convertiria a l’Alcoià i el Comtat en un dels últims reductes d’un Botànic que ja és història.

Send this to a friend