‘Els Nanos’ es preparen per a tornar al Raval de Cocentaina

La festa no se celebra en el seu format habitual des de l'any 2019

‘Els Nanos’ es preparen per a tornar al Raval de Cocentaina
‘Els Nanos’ porten tres anys sense ser plantats en El Raval.

Si res a última hora ho impedeix, enguany sí que es podrà celebrar amb total normalitat la tradicional ‘Festa dels Nanos’ que cada tercer dimecres de quaresma pren tot el protagonisme als carrers de l’històric barri del Raval de Cocentaina.

Aquest singular costum porta tres anys sense poder executar-se en el seu format habitual perquè en 2020 va quedar suspesa per la pandèmia, en 2021 només es van plantar ‘Nanos’ per diferents punts de la població per a evitar grans aglomeracions i en 2022 van haver de ser instal·lats dins del Palau Comtal a causa de la pluja.

En aquesta ocasió la previsió hui dia apunta al fet que farà bon temps per tant a l’alba, com sol ser habitual, seran plantats ‘Els Nanos’ per a llançar les seues crítiques satíriques sobre l’actualitat local, nacional i fins i tot internacional.

Des de l’Ajuntament de Cocentaina expliquen que a partir de les nou del matí ja podran visitar-se els peculiars ninots de drap i recorden també que enguany es recupera el tradicional esmorzar per als escolars que visiten ‘Els Nanos’ “tornarà a haver-hi xocolate, xurros o bunyols i acabarem la jornada a la vesprada amb balls populars al costat de diverses exhibicions a càrrec de la Muixeranga Penyeta Blanca”, detallava l’edil de Tradicions, Paqui Ruiz.

Cal assenyalar que ‘Els Nanos’ són Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana i seran als carrers del Raval fins al vespre, moment en el qual seran retirats pels veïns de la zona per a guardar-los fins a l’any que ve.

També els col·legis de la Vila Comtal o serveis com el Centre de Respir preparen ‘Nanos’ per a sumar-se a una tradició que va desaparéixer en la Guerra Civil i que va tornar a ressorgir en la transició gràcies a l’obstinació de les veïnes del Raval.

Assenyalar que el dijous va haver-hi una xarrada sobre les seguidilles de Cocentaina, impartida per Joan Antoni Cerdà i Mataix, i el diumenge, els carrers del mateix Raval van acollir un taller d’elaboració de Nanos seguida d’una ‘Dansà’ que va anunciar l’arribada d’aquest esperat costum.

Send this to a friend