Gaizka Porras, humilitat i treball

El judoka alcoià ja és Campió d'Espanya absolut i el seu somni el té clar: els JJOO de Los Ángeles en 2028

Gaizka Porras, humilitat i treball
Gaizka Porras en un dels campionats disputats.

Molts són els esports que no compten amb la visibilitat mediàtica que mereixen, bé perquè són eclipsats per altres esports o perquè no reben l’atenció per part dels mitjans que hauria de recaure sobre ells. Aquest és el cas del judo, que en el 2015 l’ONU el va declarar com el millor esport inicial formatiu per a xiquets i a partir de quatre anys. El desenvolupament de l’aparell motriu, la força, la velocitat o aspectes psicològics l’avalen com un dels esports més complets i que requereix d’una gran mentalitat per a poder practicar-ho i anar millorant.

A la nostra ciutat comptem amb el Club Judo Alcoi, que porta formant als més joves des de fa més de cinc dècades. De les seues files han eixit grans esportistes, entre els quals destaca Gaizka Porras. El jove judoka s’ha forjat en les categories inferiors del club alcoià, qui li va fer madurar i progressar en aquest esport tan complicat. “M’inicie als 6 anys en una classe extraescolar, la veritat que no m’imaginava com era aquest esport, ja que al principi solem confondre’l amb el Karate si no tens moltes nocions”, afirma Gaizka. Els primers anys, la qual cosa tracten d’ensenyar-te en el judo són els aspectes bàsiques per a poder anar millorant amb el pas dels anys. “Els primers anys t’ensenyen a caure i alguna tècnica solta, ja conforme vas fent-te major comences a practicar de veritat aquest esport i vas aprenent més coses”. Com en la gran majoria d’esports i, en trobar-nos en una ciutat de menor dimensió, en comparació amb les capitals, per a continuar creixent i començar una carrera professional, has d’eixir de casa, una decisió que no sol ser fàcil, sobretot, en els començaments. “Va ser complicat marxar-se per la part familiar. Sí que és veritat que el primer any ja venia a València els divendres i em tornava el dissabte. A poc a poc et vas acostumant, coneixes a gent i també els entrenadors que vaig tindre van ser importants”, comenta Porras. El jove judoka va passar a ingressar en el Centre d’Alt Rendiment amb una beca per a poder entrenar. Una notícia que ja esperava pel seu bon fer i la posició privilegiada que tenia en el ránking: “Esperava entrar en el Centre perquè ja estava en la classificació nacional, en estar en el top-3 esperava que em portaren a l’European Cup”, afirma Gaizka.

CAMPIÓ D’ESPANYA ABSOLUT
Una de les grans gestes la va aconseguir en 2021, quan es va proclamar Campió d’Espanya absolut en -60kg. D’aquesta manera, Gaizka es va convertir en el primer alcoià a aconseguir-ho, prenent el relleu de Carol Prats, que ho va ser en la categoria femenina en 2012 en -57kg. “Va ser una grandíssima satisfacció. Havia treballat molt per a arribar fins a aqueix punt. Anteriorment ja havia anat a Europeu i Mundial i la veritat que em veia amb moltes ganes. Va ser la primera vegada que em vaig pujar pel cap alt alt del podi en un Campionat d’Espanya i no vaig poder estar més content”, destaca Gaizka.

MILLOR ESPORTISTA ALCOIÀ EN EL 2022
L’èxit no vindria només, ja que el judoka alcoià va ser considerat el millor esportista d’Alcoi l’any 2022, quedant per davant de Laura Casabuena, que també havia fet una gran campanya .El reconeixement li va fer extremadament feliç: “Alcoi és la meua ciutat i que et reconeguen d’aqueixa manera significa molt per a mi. Al final és on he nascut i crescut i és increïble. Es pot dir que és una meta que tenia al cap i l’he aconseguida”, destaca amb orgull Gaizka. Però com tot en la vida, hi ha vegades que t’ixen les coses i hi ha èpoques en les quals per molt que t’esforces les coses no ixen com vols. Després d’aconseguir el Campionat d’Espanya, Gaizka va haver d’adaptar-se a la categoria absoluta fins que va aconseguir un altre metall en l’Open de Tallín “Va ser complicat adaptar-se a la categoria absoluta, requeria de molta faena i moltes hores d’esforç. A poc a poc em vaig anar trobant millor fins que al final vaig aconseguir el resultat que volia”. A curt termini les seues intencions són bastant clares. “El meu objectiu principal és aconseguir una altra medalla Open. La Federació em deu un Gran Premi o Gran eslam en tindre ja la medalla, però encara estic esperant. De moment aniré a Open i ja m’asseuré a parlar-ho quan tinga temps per a poder anar a algun d’aquests campionats”, comenta Gaizka.

JOCS OLÍMPICS DE LOS ANGELES 2028
A llarg termini el seu somni és tindre una plaça en el campionat més especial per a qualsevol esportista: “Vull arribar a les Olimpíades de Los Ángeles en 2028. Vull col·locar-me en bona posició perquè posteriorment m’estiga jugant aqueixa plaça”, conclou Gaizka

Send this to a friend