Insten a investigar les 74 morts en Domus Vi

Declaració institucional perquè s'òbriga una comissió en Les Corts

Insten a investigar les 74 morts en Domus Vi
Un representant de l’Associació d’afectats d’Alcoi i Cocentaina va llegir la sol·licitud, ahir en el Ple.

El Ple municipal de l’Ajuntament d’Alcoi va aprovar ahir una declaració institucional per a instar a les Corts Valencianes al fet que òbriga una comissió d’investigació per a depurar responsabilitats sobre l’ocorregut fa ja quasi dos anys en la residència Domus Vi del carrer Oliver, on van perdre la vida un total de 74 persones a causa d’un brot de coronavirus, durant la primera ona de la pandèmia. L’Associació de familiars afectats dels geriàtrics d’Alcoi i Cocentaina van presentar una sol·licitud al Ple municipal que va ser recolzada per totes les forces polítiques representades i elevada a declaració institucional.

Amb això, el Ple mostra tot el seu suport al col·lectiu d’afectats i urgeix a la Generalitat Valenciana i, en concret, a les conselleries de Sanitat i Igualtat i Polítiques Inclusives, a investigar els fets esdevinguts en la residència entre els mesos de març i abril de 2020. “Massa temps de silenci. Silenci que fa mal. Silenci còmplice de la desmemòria i l’oblit. Silenci còmplice amb la vulneració de drets de les persones”, assenyalava la moció a la qual li va donar lectura ahir un representant de l’Associació d’afectats.

Cal recordar que a l’abril de 2020, la Fiscalia va iniciar diligències preprocessals després de la defunció de 74 persones i el contagi de la practica totalitat dels residents i treballadors. El col·lectiu de familiars va sol·licitar comparéixer com perjudicat en les citades diligències, de cara a tindre accés a la documentació i actuacions practicades a aquest efecte. La Fiscalia Provincial d’Alacant ho va desestimar i “seguim sense notícies fins hui”, subratllava ahir el portaveu dels familiars, després que fins i tot les pròpies conselleres de Sanitat i Polítiques Inclusives, Ana Barceló i Mónica Oltra, respectivament, acusaren públicament en aquell moment a l’empresa gestora de la residència i anunciaren l’inici d’una investigació.

SENSE RESPOSTA
L’Associació d’afectats posa l’accent en el desemparament de les institucions patit per les víctimes de la tragèdia durant tot aquest temps, a excepció de l’Ajuntament. En aquest sentit, recorden que al maig de 2020 Alcoi va aprovar instar el Ministeri Fiscal a investigar els fets, com també en un ple posterior, al juliol d’aqueix any, l’alcalde Toni Francés va manifestar la seua confiança que la Fiscalia resolguera totes les incògnites. No obstant això, tampoc aquestes peticions van tindre resposta.

Send this to a friend