Ixen les noves ajudes mentre creix el malestar en l’hostaleria

L'anunci de la desescalada no ha ajudat a calmar els ànims dins del sector

El propietari d’aquesta cafeteria de l’Alameda Camilo Sesto ha escenificat d’aquesta manera tan vistosa la ‘mort’ del sector hostaler. | XAVI TEROL

El pròxim 1 de març és la data fixada per la Generalitat Valenciana per a començar a flexibilitzar les restriccions que afecten el sector de l’hostaleria en la Comunitat, després de quasi dos mesos tancada en el cas d’Alcoi, amb l’única opció de servir menjar per a portar. Sanitat ha anunciat que aquesta desescalada es farà “amb cautela i amb mesura”, i es parla que començarà per la reobertura de les terrasses.

Al mateix temps, la setmana passada el Consell donava llum verda al pla d’ajudes directes Parèntesi i des d’ahir ja es poden sol·licitar aquestes subvencions dirigides a empreses i autònoms dels sectors més afectats per la pandèmia i que tramita l’Ajuntament. Les ajudes, que inclouen no sols hostaleria, també centres esportius, el sector cultural, l’oci i turisme, contemplen una quantia fixa de 2.000 euros per sol·licitant i 200 euros més per treballador a càrrec (fins a un màxim de 10). Es poden demanar fins al 5 de març, de manera presencial en Àgora o a través de la seu electrònica de l’Ajuntament.

No obstant això, ni la previsió de reobertura de locals, com tampoc el pla d’ajudes, dotat amb quasi milió i mig d’euros, i que l’Ajuntament s’ha compromés a agilitar en una reunió mantinguda amb representants del sector aquesta setmana, han servit per a frenar el descontentament generalitzat de més de dos-cents empresaris de l’hostaleria que havien organitzat una concentració de protesta en la plaça d’Espanya, dilluns que ve 22. La manifestació, que ja comptava fins i tot amb la corresponent autorització de Subdelegació de Govern, finalment no es durà a terme en desconvocar-la el dijous al migdia.

Durant el matí, representants del sector de la restauració i l’oci nocturn que havien convocat la protesta, units a través d’un grup de whastapp format majoritàriament per empresaris locals, però també d’altres poblacions veïnes; es van reunir amb l’alcalde Toni Francés i diversos regidors per a abordar la complexa situació que travessa un dels sectors que s’està veient més perjudicat per la pandèmia, segons denuncien. De la trobada va sorgir, d’una banda, desconvocar la protesta i, per un altre, tractar que les noves ajudes puguen arribar als destinataris “el més ràpid possible, ja que en aquests moments no tenen cap altre ingrés”, informen fonts municipals. Així doncs, des de l’Ajuntament “la intenció és agilitar les tramitacions” i que les diferents quanties “puguen arribar a les persones beneficiàries abans de final de mes”.

Amb tot, representants de l’hostaleria consideren que “la situació és límit” després d’un any infaust des que es desencadenara la crisi sanitària, a mitjan març de 2020, i per aquest motiu malgrat que oficialment la manifestació prevista per a dilluns que ve ha quedat cancel·lada, una part dels convocants manté la seua intenció d’eixir al carrer per a exigir més mesurades de suport al sector.

Mesures que també reclamava aquesta setmana Compromís Alcoi, que reivindica “la implicació de l’Estat” en el pla de recuperació de l’hostaleria i la resta de sectors afectats pel cessament d’activitat derivat de la Covid-19.

MESA PER A la REVITALITZACIÓ
Mentrestant, per part de l’associació Turisme Alicante Interior, que es desvinculava de la manifestació mostrant-se partidària dels “canals de diàleg amb les administracions”, s’anunciava que l’entitat formarà part de la taula de treball provincial per a la revitalització de l’hostaleria, de la mà del Patronato de Turismo Costa Blanca, “amb la finalitat d’estudiar estratègies que atenguen les necessitats urgents del sector, a més d’impulsar aquelles que puguen reactivar-lo en el moment en el qual la pandèmia el faça possible”, destacava la presidenta de l’associació, Indira Amaya.

Send this to a friend