Juan Castelló va posar en valor la indústria del paper en Banyeres

Juan Castelló puso en valor la industria del papel en Banyeres
Juan Castelló fue el principal impulsor del Museo del Papel. PV

Juan Castelló Mora va pronunciar una conferència  en el Maset Nou de la filà Moros Vells. Ho va fer amb motiu del XXV aniversari de la inauguració del Museu del Paper després de fer referència a un possible malentés que es va produir en la denominació de la xarrada ja que, segons va explicar, aquesta havia d’haver-se oferit temps arrere a la Casa de Cultura.

El tema va versar sobre “Banyeres i Bocairent en el paper de fumar” i la dissertació va girar al voltant de la importància que va tindre la indústria del paper en aquestes comarques, amb especial atenció a la relacionada amb la producció de paper de fumar en poblacions com Banyeres, Bocairent i també Alcoi.

Castelló va atribuir el desenvolupament de la indústria paperera a la introducció del costum per fumar, una pràctica que es va importar de les Amèriques, on en temps del Descobriment s’utilitzaven fulles vegetals per a embolicar el tabac.

El que fora principal impulsor del Museu del Paper va referir un llarg anecdotari extret dels seus múltiples investigadors en aquest camp i va relatar diferents curiositats sobre la indústria paperera i empresaris de l’època, de la qual va dir que, en la segona meitat del segle XIX i només en Banyeres, van arribar a haver-hi fins a 90 manipuladors de paper i més de dues-centes marques que es venien no sols en l’àmbit nacional, sinó també en l’internacional.

Send this to a friend