La història de ‘Júlia’ al 150 aniversari del Petrólio

Jordi Tormo ha investigat “què hi ha de ficció i què de realitat” en els personatges

La història de ‘Júlia’ al 150 aniversari del Petrólio
Jordi Tormo, en una imagen tomada recientemente en la Glorieta. | XAVI TEROL

Aquest any es compleixen 150 anys de la Revolució del Petroli i Alcoi ho rememora amb una diversitat d’activitats durant pràcticament tot l’any. El tret d’eixida d’aquestes tindrà lloc hui a les 19 de la vesprada. La Fundació Mutua Levante serà la seu de la conferència “La novel·la Júlia, els personatges i els fets del Petroli”, que correrà a càrrec del Doctor en Geografia Jordi Tormo.

Així s’inicia un cicle d’actes organitzats per l’Ajuntament d’Alcoi, el campus d’Alcoi de la Universitat d’Alacant, Mutua Levante i El Nostre Ciutat, que compta amb la presentació de tres llibres, un el 28 de juny i els altres dos després de l’estiu, i dos conferències per recordar els fets que ocorregueren a la ciutat en juliol de 1873 i que suposaren la primera gran revolta obrera d’Espanya.

Jordi Tormo, ponent de la primera conferència de hui, avança el que podrà vore i escoltar qui vaja a gaudir d’ella. “Per una banda, parlaré dels fets del Petroli, el que va passar a la ciutat, perquè és el que ens donarà el context per parlar després de la novel·la. A més, es parlarà també de com Isabel-Clara Simó va construir aquesta història i per què. I la part més interessant serà el tractament dels personatges del llibre, Josep Romeu i Júlia”.

I es que una de les coses que més ha inspirat a Tormo per preparar aquesta conferència ha sigut esbrinar “què hi havia de ficció i què de realitat” en eixos personatges. Així, comenta que a través de la recerca d’informació i contactar amb familiars de l’autora alcoiana, després de que faltara al 2020, aquestes dos persones en torn de les quals gira la història de la novel·la, també van ser dos persones en la història real. A la conferència es podran vore projectades diverses fotografies d’ells i conèixer els seus noms reals.

Així, Tormo assenyala que aquesta inquietud per conèixer la història real va sorgir quan, després de parlar al 2019 amb Isabel-Clara Simó per tal de fer la seua biografia, aquesta li va contar la història que li havien contat els seus pares sobre un amo que es va casar amb una treballadora. “A partir d’ahí, jo em vaig preguntar si existien realment eixos personatges, vaig veure que hi havia una línia d’investigació oberta”.

Amb tot açò, Tormo, qui també és membre del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA), destaca la importància de celebrar aquests actes que suposen part de la nostra història. “Per al col·lectiu del CAHEA és un fet que va més enllà de la dimensió local. La Revolució de Petroli està considerada de les primeres vagues generals de l’Estat i, en aquella època, la vaga més important del segle XIX.” Entre altres coses, assenyala que les condicions laborals que tenim a l’actualitat tenen un origen i un per què i ahí es troba l’alçament de la classe obrera en juliol de 1873. “Ara tenim una jornada laboral de huit hores i això és perquè en el segle XIX ja ho van lluitar”.

D’aquesta manera, comenta també que, encara que les condicions laborals ja no són les mateixes i han millorat, l’esperit crític no s’hauria de perdre. “Vivim ara en una societat molt individualista. Si en eixe any 10.000 treballadors aturaren la seua activitat és perquè tenien una visió col·lectiva. S’ha de prendre aquesta Revolució com un fet que ens ha d’identificar com a societat crítica davant del poder”.

Send this to a friend