La tradició de les Fogueres de Sant Josep torna a Muro aquest dilluns

Aquesta tradició commemora la fi de l'hivern i se celebra uns dies abans que es produïsca el 'equinoccio' de primavera

La tradició de les Fogueres de Sant Josep torna a Muro aquest dilluns
Imatge d’una foguera.

La nit del 18 de març sempre és significativa a Muro ja que té lloc un costum que es remunta en el temps i que els veïns del municipi s’han encarregat de mantindre viva fins a arribar als nostres dies.

Es tracta de les singulars Fogueres de Sant Josep, tradició que commemora la fi de l’hivern i que se celebra uns dies abans que es produïsca el ‘equinoccio’ de primavera.

Els preparatius comencen molt abans amb la recollida de restes d’estris per a donar forma a les esmentades fogueres i d’aquesta tasca s’encarreguen especialment els més xicotets de la casa. Després, a hora foscant de la vespra de Sant Josep, els materials cremen per bancals o solars repartits al llarg del nucli urbà del municipi i fins i tot de les pedanies “és curiós veure les columnes de fum que es formen eixa nit i que donen testimoniatge de les moltes fogueres que s’estan cremant per a complir amb aquesta particularitat tan nostra”, explicava aquesta setmana l’edil de Cultura de l’Ajuntament de Muro; Elia Calbo.

Des del Consistori han volgut incorporar enguany una sèrie d’iniciatives a la festa per a consolidar-la i donar-li un nou realç “s’ha decidit fer una gran foguera municipal al Camp del Patronat, amb les restes de la poda que s’ha efectuat en els arbres del poble aquests dies, i que s’encendrà a partir de les huit. Allí podran vindre tots els que vulguen i també prepararem taules perquè la gent puga quedar-se a sopar després de rostir embotits o carn al foc”, indicava la mateixa regidora.

D’igual forma, el consistori ha emés un bàndol amb recomanacions a tindre en compte de cara a fer les fogueres i ha previst un dispositiu especial de vigilància per a garantir que no es produeix cap incident a causa del foc.

A més s’ha organitzat per als joves en ‘El Canyaret’ una vesprada festiva amb torneig del joc ‘Carcassone’, ludoteca amb jocs de taula, foguera, sopar de ‘sobaquillo’ i música per a finalitzar una vetlada en la qual el foc purificador il·luminarà la quasi penúltima nit de l’hivern a Muro.

Send this to a friend