L’antic asil del Camí albergarà un gran complex cultural i turístic

Segons l'alcalde, l'Ajuntament disposa ja d'un avantprojecte i la idea és licitar la redacció del projecte al més prompte possible

L'antic asil del Camí albergarà un gran complex cultural i turístic
L’emblemàtic edifici de l’antic Asil San José data de finals del segle XIX i va deixar de prestar servei en 1979, data en què es va traslladar a Zona Nord. | XAVI TEROL

La ciutat comptarà pròximament amb un nou complex cultural i pol d’atracció turística en l’edifici que va ocupar l’antic asil de San José, situat al carrer Camí. Després que en 2011 fora rehabilitada l’església de les Germanetes dels Pobres i Ancians Desemparats, convertida hui en la sala d’exposicions coneguda com La Capella, ara serà el torn de la resta d’edificis que componen les velles instal·lacions del geriàtric, en desús des de finals de la dècada dels 70.

Tal com es va anunciar fa algunes setmanes, el Govern central ha concedit a Alcoi, a través dels fons Next Generation, una subvenció de 1’6 milions d’euros que s’invertiran en la reforma de l’antic asil, que albergarà el futur museu de Camilo Sesto i una pinacoteca municipal. Els edificis objecte del projecte de restauració són els números 38-40 i 44, ja que el 42 correspon a l’església ja rehabilitada.

La proposta busca posar en valor un conjunt catalogat d’interés històric i arquitectònic, dotant-lo de nous usos i adaptant-ho a les exigències de la normativa vigent en matèria d’accessibilitat, entre altres. Així mateix, la intervenció respectarà el valor patrimonial tenint en compte el grau de protecció, així com la seua ubicació dins del conjunt historicoartístic del Centre.

El projecte s’escometrà en tres fases, i les dues primeres corresponen a la rehabilitació de l’antiga casa del capellà i ampliació de l’asil (número 44), on s’habilitarà el museu dedicat a Camilo Sesto, una actuació que ja va donar principi el passat octubre i compta amb un termini d’execució de nou mesos. Mentrestant, la tercera fase és la que afecta els números 38 i 40 del complex, i és la que es destinarà a pinacoteca.

En aquest últim cas, l’alcalde Toni Francés ha informat que l’Ajuntament disposa ja d’un avantprojecte i la intenció és licitar la redacció del projecte d’execució al més prompte possible. Respecte a la subvenció aconseguida, de 1’6 milions, a la pinacoteca es destinaran 1’1 i la resta, a les obres del museu de Camilo Sesto. La quantitat sol·licitada va ser 2’1, de manera que l’import concedit aconseguirà per a cobrir un 80% del projecte, mentre que l’import restant figura en el pressupost municipal.

A trets generals, les actuacions previstes en el projecte de rehabilitació de l’antic asil contemplen la reparació i reforç estructural de l’edifici, la substitució de la coberta, diferents obres d’accessibilitat, així com en matèria d’eficiència energètica –aïllament tèrmic i substitució de fusteria–, climatització dels edificis i redistribució dels espais d’acord amb el nou ús.

Paral·lelament s’està treballant en els projectes museístics, és a dir, en el contingut tant del futur museu que la ciutat dedicarà a l’alcoià més universal, com pel que fa a la pinacoteca municipal, que albergarà pintura alcoiana de finals del segle XIX i segle XX.

Send this to a friend