L’ASJ passa a ser la propietària de l’església de Sant Jordi

El president de l'entitat, Juan José Olcina, el va anunciar en un acte commemoratiu del centenari del temple

Vídeo mapping sobre la fachada de la iglesia de Sant Jordi
La projecció es veurà sobre la façana del propi temple. | ARXIU

El 21 d’abril de 1921 es va fundar l’església de Sant Jordi tal com la coneixem actualment. De manera que, en aquest 2021 se celebra el centenari del temple en honor al patró d’Alcoi i des de l’Associació de Sant Jordi (ASJ) s’han programat diversos actes al llarg d’aquesta setmana per a commemorar la seua fundació com una jornada de portes obertes per a conéixer-la en profunditat, que a més, s’han unit a altres organitzats en el marc de les festes de Moros i Cristians, que haurien d’haver-se celebrara durant aquests dies.

Després d’anunciar la iniciativa ‘Un selfie amb Sant Jordi’ en la qual es fomenta a la ciutadania a realitzar-se fotos al costat de l’església i també al costat de la imatge de ‘El Xicotet’, el dimecres al matí, dia 21, va tindre lloc una missa commemorativa del centenari en el propi temple, a la qual van acudir diversos devots.

Acte institucional del dimecres en el temple del patró. | XAVI TEROL

ACTES PEL CENTENARI
Ja a la vesprada, i en el mateix lloc, es va celebrar un acte institucional amb una àmplia presència de membres de l’ASJ i de filaes, així com dels càrrecs festers, és a dir, els capitans, alferes i Sant Jordiet, acompanyat pel seu pare, i també autoritats de la corporació municipal de l’Ajuntament d’Alcoi. Nombroses persones van acudir a aquest acte i van seguir molt atentament les paraules dels presents, dedicades al patró i especialment al 100 aniversari del temple al qual posa nom.

En primer lloc, el vicari de Sant Jordi, José Luis Llopis, va començar l’acte, mentre que l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, va sol·licitar als nombrosos presents, i tractant d’arribar a la resta dels alcoians i alcoianes, que el fet de no poder celebrar les festes de Moros i Cristians, tal com haguera ocorregut en circumstàncies normals, “no lleve rellevància a la celebració del centenari de l’església. Aquest temple forma part de la cultura, de la història. És una església en la qual tots guardem records i que està dedicada al nostre patró”. Francés va afirmar que “aquests dies són contradictoris quant a sentiments”, però va destacar per damunt d’això festejar la commemoració dels 100 anys de vida de l’església a través dels diferents actes organitzats per l’ASJ, entitat a la qual el primer edil va agrair el treball dut a terme en aquest sentit.

Per part seua, el president de l’Associació, Juan José Olcina, va posar l’accent en l’esperança, en la il·lusió i en l’ànim per a continuar fent front a aquesta complicada situació, i en la importància de la unió per a poder superar-la. A més, es va emparar en el patró a l’hora de deixar arrere la Covid-19, i va tindre molt present a totes les persones que durant aquest any han mort.

PROPIETAT DE L’ASJ
Olcina va anunciar en aquest acte que l’Associació ha aconseguit registrar l’església de Sant Jordi, així com la imatge eqüestre del patró juntament amb el seu tron –que està sent restaurat actualment– i la imatge de ‘El Xicotet’ a nom de l’entitat festera, per la qual cosa, oficialment, són propietat de l’ASJ.

Olcina ha explicat a aquest mitjà que, referent al temple, al principi, es va construir una ermita que ocupava una mínima part de l’actual església i que amb el pas dels anys el seu estat va empitjorar, per la qual cosa, a través d’acapte popular, és a dir, que les despeses van ser sufragades pels ciutadans, es va construir l’església tal com la coneixem.

Per aquest mateix sistema, es van manar a construir les imatges, que posteriorment van ser donades a l’ASJ. Ara, l’actual junta directiva de l’entitat festera ha aconseguit recopilar la documentació necessària, un procés que no ha sigut fàcil, segons afirma el mateix Juan José Olcina, perquè finalment, tant el temple dedicat al patró com les citades imatges consten com a propietat de l’Associació de Sant Jordi.

Advertisements

Send this to a friend