L’Hospital d’Alcoi contempla ampliar la dotació de la Unitat a Domicili

La petició està realitzada i es preveu la creació de noves places per part de Sanitat al setembre

Un home resulta ferit després de col·lidir la seua moto i un cotxe
L’home ferit va ser traslladat a l’Hospital d’Alcoi. | ARXIU

La Unitat d’Hospitalització a Domicili (UHD) del departament de Salut d’Alcoi està actualment conformada per 9 infermers i 4 metges, segons assenyala el director mèdic de l’hospital Verge dels Lliris, Quico Fenollar. Aquests professionals tracten de donar cobertura a tota la zona que abasta aquest departament, que en total són 32 poblacions i uns 140.000 habitants.

Fenollar indica que, “per ràtio poblacional, la unitat està dotada correctament”, malgrat això, indica que “el problema és la dispersió geogràfica. Quan arriben a un poble a veure a un pacient ja ha passat mitjana demà”.

I és que, segons apunta el director medique, hi ha casos en els quals la UHD fa la valoració del pacient, però que després “ha de ser el metge d’atenció primària el que li atenga”, a causa de l’assenyalat anteriorment: la dispersió geogràfica.

Actualment, i segons consta en l’avanç de la memòria de gestió de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de 2021, l’àrea de Salut d’Alcoi té assignades 54 places de la UHD, és a dir, 54 “llits” de pacients que són a les seues cases. Aqueixa xifra va ser la mateixa en 2020 i de 55 en 2019, abans de la pandèmia de la Covid-19. Sobre aquesta dada, Fenollar assenyala que podria augmentar fins als 62, si s’ampliara la dotació de la UHD.

COBRIR TOTA LA COMARCA
Amb tot, i amb l’objectiu principal de “arribar a tota la comarca”, el director mèdic explica que s’ha sol·licitat a Sanitat una dotació més, que estaria formada per un nou vehicle, un altre metge i dos infermers, per la qual cosa, de ser concedida, la UHD del departament de Salut comptaria amb 5 metges i 11 infermers.

Fenollar recorda que, des que va entrar en el càrrec, fa just un any, el nou plantejament que realitzava era precisament augmentar la dotació de la UHD, una petició que ja s’ha traslladat: “a València estan conscienciats de la situació” i es veu amb bons ulls l’argumentació. Així mateix, afirma que “el problema no són els llits assignats, si no que els nuclis de població estan molt separats”.

Per això, el director mèdic confia que aquesta dotació arribe amb les “places de setembre” –en les quals, en principi, està contemplada–, les quals formen part d’un pla d’increment de plantilla de la conselleria de Sanitat, la primera fase de la qual va començar al maig, amb la creació de 5.040 places, i les restants, en la imminent segona fase del mes que ve.

PROPOSTA DEL PP
Sobre aquest assumpte, el Partit Popular ha anunciat que proposarà “un front comú per a exigir a Sanitat que reforce el servei de UHD”. Els populars fan al·lusió a una petició que es va formular des del ple de l’Ajuntament d’Alcoi al febrer de 2019, llançada per ells mateixos, i que feia referència precisament a aqueix reforç: “més de tres anys després, la conselleria ni tan sols ha contestat a l’Ajuntament”, afirmen.

Segons el portaveu i regidor del PP, Quique Ruiz, “ens consta que la direcció de l’hospital vol reforçar el servei, per la qual cosa des de l’Ajuntament hem de prestar tot el nostre suport perquè la conselleria complisca i amplie la dotació de la UHD”.

“És un servei referent que no podem abandonar. Necessitem el suport de tots els grups a l’Ajuntament per a garantir la millor atenció als alcoians”, diu Ruiz.

UBICACIÓ DE LA UHD
D’altra banda, respecte a la ubicació definitiva de la Unitat d’Hospitalització a domicili de l’àrea de Salut d’Alcoi, el Pla Director de l’hospital Verge dels Lliris –presentat el juliol passat–, dins del projecte d’ampliació, contempla la creació de tres nous edificis i en un d’ells estaria la UHD, al costat del servei de diàlisi, que es reubicaria en aqueixa edificació.

Fenollar remarca que la UHD “no necessita una seu hospitalària gran”, ja que la idea és que els pacients atesos per aquesta unitat siguen a les seues cases. “Hem de buscar circuits de pacients greus”, detalla, amb el propòsit d’oferir “cures pal·liatives”.

Com que el projecte d’ampliació de l’Hospital és a deu anys vista, fins al moment de tindre la ubicació final de la UHD, el director mèdic indica que “abans de l’ampliació, l’UCI antiga serà la seu de la UHD”. I és que, fins ara, no s’ha fet aquesta modificació per si “el tema de la Covid estrenyia, i necessitàvem tindre una unitat de crítics”, però “s’ha vist” que amb els espais que fins ara s’havien habilitat per a Covid, és suficient.

Send this to a friend