Limiten l’accés amb cotxe a la Font Roja en festius i períodes de gran afluència

A l'octubre es posarà en marxa un sistema automatitzat intermitent de control de vehicles de motor

Limiten l'accés amb cotxe a la Font Roja en festius i períodes de gran afluència
En determinades dates, ja es controlava l’accés mitjançant un sistema manual.

En les pròximes setmanes es posarà en marxa un nou sistema automatitzat de control d’accessos de vehicles de motor al parc natural de la Font Roja, que tindrà vigència de manera intermitent, en determinades dates o períodes de temps en els quals sol haver-hi gran afluència de gent, com per exemple el pont del 9 d’Octubre o Setmana Santa.
Es tracta d’una “possibilitat contemplada en la normativa”, segons aclareix el Director-Conservador del parc, Salvador Palop, que portava ja un temps remenant-se, i per a la qual únicament faltava triar la metodologia emprada, que finalment ha sigut la barrera automatitzada.
El sistema compta amb un lector de matrícules que alçarà automàticament la barrera a més d’amb càmeres de vídeo-vigilància que registren el trànsit que es produeix, i que al seu torn, aquestes cambres estan connectades amb la central de la Policia Local d’Alcoi i a les quals, les oficines del parc natural també tenen accés, comenta Palop.

EVITAR AGLOMERACIONS
“L’objectiu és evitar les aglomeracions que es produïen en els aparcaments del Santuari en determinades dates, com el pont d’octubre, els caps de setmana de tardor, a la primavera o per Setmana Santa. Aqueixes aglomeracions, a més de l’impacte mig ambiental que suposen per al parc, comprometien la seguretat perquè els cotxes aparcaven en la carretera i es produïen embuts. En el cas que hi haguera alguna situació d’emergència, haguera sigut molt difícil gestionar l’evacuació”, al·lega el director.
Palop afig que aquesta regulació dels vehicles es portava estudiant un temps, de fet, a l’abril d’enguany, aquest periòdic ja va avançar aquesta possibilitat. A més, recorda que en determinades dates, “ja tancàvem de manera manual”, tal com va ocórrer el mes d’agost passat per l’onada de calor, en la qual existia risc d’incendi forestal.
Així, des de l’òrgan gestor del parc, es va plantejar a l’Ajuntament d’Alcoi, a la Diputació d’Alacant –titular de la carretera d’accés– i al Consell de Protecció aquest control, que, previsiblement, entrarà en vigor el 2 d’octubre. “La idea era començar en el pont del 9 d’Octubre, però pensem que era una mica arriscat i que era preferible fer una prova abans”, detalla el director de la Font Roja, que afig que, “estem acabant de fer les proves. Si sorgira algun problema tècnic, es posaria en marxa en el pont”.
En aquesta zona ja es té una certa experiència amb el sistema de control, ja que al parc natural de la Serra de *Mariola hi ha un permanent en “el naixement del Vinalopó, en el centre de visitants de Canals, que està funcionant perfectament, la diferència és que a la Font Roja el sistema és temporal”.
“Estem esperant que els propietaris de la zona ens aporten el llistat de matrícules, concretant amb els establiments d’hostaleria l’accés dels clients i gestionant el tema dels vehicles oficials, com la policia o els bombers, perquè puguen accedir sense problema” indica Palop.
En circumstàncies normals, és a dir, quan no es tracte de situacions de climatologia adversa o de risc d’incendi forestal, –quan només es deixarà accedir als propietaris i als vehicles oficials, ja que disposaran d’un règim permanent d’accés– la capacitat diària de l’aparcament de la zona del Santuari serà de 50 vehicles.

SOL·LICITAR AUTORITZACIÓ
Els visitants que vulguen acudir al parc en les dates en les quals estiga en marxa el sistema de control hauran de sol·licitar una autorització, que tindrà una vigència màxima d’un dia natural, indicant diverses dades: el nom, DNI, matrícula del vehicle, telèfon de contacte, data per a la qual es demana l’autorització i a manera suplementària, la localitat de procedència i nombre de persones que tenen previst accedir en el vehicle. En la circular emesa des del parc es detalla que “la data límit per a la remissió de sol·licituds seran les 14 hores del dia anterior al que se sol·licita l’accés”.
En el cas dels clients dels establiments hostalers situats al parc natural, hauran de contactar amb el lloc al qual es dirigisquen, i se’ls proporcionarà una clau numèrica quan formalitzen la reserva. Aquest sistema també s’aplicarà als clients d’empreses de serveis turístics guia.

COL·LABORACIÓ CIUTADANA
Salvador Palop incideix en què està mesurada s’aplicarà “pel bé del parc, amb la intenció de millorar la seua protecció i la seguretat dels visitants”, per la qual cosa sol·licita la “col·laboració i comprensió de la ciutadania”.
D’altra banda, des del parc natural s’ha donat a conéixer aquesta informació a través de xarxes socials perquè les persones es puguen assabentar d’aquesta novetat, i a “els propietaris i establiments hostalers els hem enviat una comunicació directa explicant el procés que han de seguir”.

Send this to a friend