L’IVAM-CADA Alcoi compleix cinc anys com a potent revulsiu cultural

El 16 de novembre de 2018 va tornar a obrir les seues portes aquest espai gràcies a la col·laboració de tres entitats

L'IVAM-CADA Alcoi compleix cinc anys com a potent revulsiu cultural
Una de les primeres exposicions del renovat IVAM-CADA Alcoi, en 2018. ARXIU

Aquest 16 de novembre s’han complit cinc anys de la reobertura de l’ara conegut com a IVAM-CADA Alcoi, després que les seues portes estigueren tancades durant al voltant de set anys, des d’estiu de 2011, a penes uns mesos després que el projecte del Centre d’Art d’Alcoi (CADA) vera la llum, impulsat pel llavors govern autonòmic del PP.

El treball i gestió conjunta entre l’Ajuntament d’Alcoi –que va entrar a formar part del projecte en la seua reobertura–, la Generalitat, a través de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), i la Fundació CAM, van fer possible que la nostra ciutat recuperara un important espai cultural, convertit a més en subseu de l’IVAM, la primera fora de la capital valenciana.

Cal recordar que va ser la Fundació CAM –titular de l’edifici– la que va escometre les obres necessàries per a reobrir el museu, per una quantia que va ascendir als 1’3 milions d’euros.

Durant tots aquests anys, l’IVAM-CADA Alcoi s’ha convertit en un autèntic revulsiu i referent de la cultura, albergant nombroses exposicions en el seu interior –més de 4.000 metres quadrats de superfície–, dividit en tres plantes.

L’actual regidora de Cultura, Elisa Guillem, assenyala que “és un edifici amb vida constant”, que alberga “moltíssimes disciplines”, més enllà de les pròpies mostres, ja que el departament de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi es va traslladar en el seu moment a aquestes dependències i també està la “Factoria d’Art, el Industri.Art, l’estudi de gravació al qual la gent continua venint”, així com una sala d’actes que ha acollit durant aquests cinc anys moltes presentacions d’entitats i associacions, remarca.

Guillem fa al·lusió també al fet que la reobertura d’aquest espai va suposar “la recuperació d’un edifici emblemàtic, sobretot amb una clara intencionalitat de servir a la ciutat i pense que és necessari per a Alcoi”. L’edil destaca, així mateix, la rellevància i el nivell de moltes de les peces que han passat per l’IVAM-CADA Alcoi.

“L’IVAM és un grandíssim referent i cadascuna de les exposicions que es fan ací, no és que vinguen de València, si no que es fan expressament per a Alcoi, pensades per al públic alcoià”, postil·la Guillem.

Malgrat això, la regidora considera que “crec que li hem de traure tot el potencial que té al fet de tindre un IVAM a la nostra ciutat, crec que té més possibilitats i que hem d’explorar-les”, sent aquesta una de les línies de treball que vol seguir. Afig que l’IVAM-CADA Alcoi “ha de ser un dels museus de referència a la província i hem de treballar en eixe camí”.

Send this to a friend