María Francés: Moda dels 80 inspirada en el sud

La banyerense va ser protagonista en el programa Flash Moda de TVE

María Francés: Moda dels 80
María Francés sent gravada en el seu taller per al programa Flash Moda de TVE.

María Francés Barrientos és una banyerense que porta 23 anys a Granada, ciutat que li ha inspirat per a dedicar-se a la moda i crear les seues pròpies col·leccions. Recentment va ser protagonista d’un dels reportatges del programa Flash Moda, de TVE, espai dedicat a aquest sector.

Va marxar a Granada per a estudiar Ciències Polítiques i Sociologia i després es va traslladar a Brussel·les per a completar la seua formació. Després d’un any a Bèlgica va tornar a Granada, on es va decantar per la política, la qual cosa li va portar a ocupar càrrecs a l’ajuntament entre 2007 i 2019.

Enamorada del disseny i la moda va començar a estudiar aquestes disciplines en 2016, compatibilitzant les classes amb la seua última etapa en el consistori fins que, després de deixar la política, va crear l’empresa que ara regenta. “No va ser fàcil perquè la pandèmia va posar traves a tot. Per això vaig aprofitar per a ampliar la meua formació en qüestions com a màrqueting digital, també important en aquesta professió”. Reconeix que la seua inclinació per aquest sector li arriba de família. “La meua mare era modista i el meu pare va estar dedicat sempre al tèxtil” pel que atribuïa el seu entusiasme per aquest món a un factor hereditari.

La seua connexió amb la ciutat nassarita va suposar un canvi de 180 graus en la seua vida. “Per a mi Granada ho ha sigut tot. Vaig vindre ací amb 18 anys per a estudiar. Ací em vaig quedar i ací m’he casat. Ací és tot inspiració: qualsevol racó d’aquesta ciutat pot suggerir-te idees. Viu envoltada de moltíssimes esglésies i multitud de jardins. A més, l’Alhambra la tinc molt prop de casa i… què us comptaré de l’Alhambra? També tinc molt present als pintors granadins, els qui m’aporten grans dosis de creativitat”.

Enamorada dels huitanta ha aconseguit adaptar els colors vibrants i els dissenys de llavors a patrons d’aquesta època, convertint aquesta tendència en els seus senyals d’identitat. S’atreveix amb teixits actuals i trencadors, mostrant passió per les mescles extravagants, la qual cosa es tradueix en col·leccions que reflecteixen dones independents i amb personalitat.

La pandèmia ha fet que haja hagut de reconvertir-se creant una línia de màscares i dessuadores personalitzades fetes amb matèries sostenibles. “He optat per colors forts i cridaners, tractant d’aportar factors positivistes a una etapa tan difícil, alguna cosa que done alegria a aquests temps tan complicats”.

També ha presentat la seua col·lecció MFB Vintage amb la qual ofereix el resultat d’haver col·leccionat durant anys joies procedents de mercats ambulants, subhastes, botigues d’antiguitats i estocs de merceries, amb dissenys inigualables. I és que aquesta dona “no per a”, la seua capacitat per a continuar desenvolupant-se és inimaginable.

Malgrat estar lluny no oblida a Banyeres, a la seua família i els seus molts amics, dels qui no cessa de contar anècdotes. I utilitza, a més, molta matèria primera d’ací per a confeccionar els seus dissenys. De fet la majoria dels seus proveïdors són de Banyeres i aquestes comarques.

María és optimista i veu el futur amb il·lusió. Pensa que tot això passarà i prompte tot tornarà a ser com abans. El seu semblant transmet entusiasme i desprén felicitat per tot el que fa.

Send this to a friend