“M’he adonat que sempre estàs aprenent”

L'alcoiana Paula Serrano aconsegueix cinc nominacions en els Premis Max

"M'he adonat que sempre estàs aprenent”
Un moment del muntatge que ha rebut les nominacions. | JOSÉ JORDÁN

L’alcoiana Paula Serrano obté cinc nominacions en els prestigiosos Premis Max 2024 per la seua obra ‘En la oscuridad, todo se mueve’. Aquesta peça, encarregada per l’Institut Valencià de Cultura com a part del cicle ‘Constel·lació Sanchis Sinisterra’ i presa com a punt d’inspiració l’obra del canviat de nom dramaturg José Sanchis Sinisterra, “El lector por horas”.

Per a Paula, aquestes distincions són un honor immens: “Els Premios Max són els Goya de les arts escèniques i és un luxe estar envoltada dels meus referents. No m’esperava per a res tindre cinc nominacions”. Encara que aquesta no és la seua primera incursió en els Premis Max, ja que prèviament havia presentat obres com ‘Antes de que todos lo sepan’ o ‘Sexy Suggestion’, mai abans havia sigut seleccionat com a candidata a obtindre algun premi.

‘En la oscuridad, todo se mueve’ és una obra encarregada per l’Institut Valencià de Cultura i pren com a inspiració el treball del dramaturg José Sanchis Sinisterra, ‘El lector por horas’

El procés va començar a l’octubre amb la presentació de la candidatura. Dels 522 espectacles inscrits, només 186 han sigut seleccionats en la fase inicial, entre ells la producció de Serrano. Després d’aquesta primera fase de selecció, un tribunal format pels cinc presidents dels jurats territorials i cinc personalitats de les Arts Escèniques serà l’encarregat de decidir els finalistes de les 20 categories que concursen en la 27a edició dels Premis Max de les Arts Escèniques, la final de les quals tindrà lloc l’1 de juliol de 2024 a l’Auditori de Tenerife.

"M'he adonat que sempre estàs aprenent”
L’alcoiana Paula Serrano. | CELIA FAJARDO

L’alcoiana ha sigut nominada en les categories de Millor espectacle de dansa, Millor coreografia, Millor disseny d’espai escènic i videoescena (Luis Crespo), Millor disseny de vestuari (Pascual Peris) i Millor intèrpret femenina de dansa (Marina Capel Dorado). En descriure el seu enfocament en la coreografia, Paula emfatitza la col·laboració i la co-creació amb els ballarins i ballarines involucrats en el procés: “Soc una persona que li agrada posar en valor el treball que fan els ballarins i ballarines en el procés de creació. En el meu cas, amb la meua metodologia, ells m’aporten moltíssim a nivell d’inspiració i a l’hora de proposar passos nous”, assegura.

L’equip d’aquesta obra, a més dels noms esmentats, inclou a talentosos intèrprets com Jessica Castellón, Julia Nicolau, Aimar Odriozola, Sebastián Rowinsky i Cristina Valdivielso, així com a destacats professionals en diferents aspectes de la producció, com Isabel Álvarez com a ajudant de direcció; Yves del Rio en el disseny de l’espai sonor; David Orrico i Nacho Roland en el disseny d’il·luminació; Xavier Puchades en dramatúrgia.

Per a Paula, guanyar un d’aquests premis significaria molt més que un simple reconeixement; seria validar l’intens procés creatiu darrere de l’obra: “Sobretot, significaria posar en valor el treball que hi ha darrere i em faria molt feliç. Jo porte des del 2020 com a creadora artística i m’he adonat que sempre estàs aprenent. Cada procés creatiu es nodreix d’una manera diferent, sobretot gràcies a la investigació i a la gent amb la qual treballes. Per al meu guanyar un dels premis seria reconéixer el procés de creació que és el més important. Evidentment estic molt contenta pel resultat de l’obra, però el més bonic de tot ha sigut el procés creatiu”, conclou l’alcoiana.

Send this to a friend