Neuromàrqueting per a millorar l’experiència gastronòmica

L’empresa alcoiana Niwsion estudia en el Basque Culinary Center com la grandària de la vaixella, per exemple, influeix en l’experiència culinària

Neuromàrqueting per a millorar l’experiència gastronòmica
Estudi de Niwsion en el LABe Restaurant del Basque Culinary Center de Sant Sebastià.

Niwsion és una agència de màrqueting, estratègia i innovació especialitzada en neuromàrqueting que té per objectiu crear un vincle emocional amb els consumidors i fer-los sentir especials mitjançant l’anàlisi de la influència dels seus estímuls.

L’empresa va ser fundada fa dos anys per les alcoianes Belén Díaz Albero, Ainoa Mataix Domínguez i Érica Mataix Domínguez i recentment han realitzat un dels estudis més destacats.
Niwsion, al costat de Gastronomy Lab Makeat, centre d’innovació gastronòmica, enfocat a la consultoria i al disseny i desenvolupament de productes, han dut a terme un estudi en el qual s’ha demostrat la importància d’utilitzar el neuromàrqueting com a ferramenta per a detectar la influència de diversos estímuls en les respostes emocionals dels comensals i millorar l’experiència gastronòmica oferida.

Per a això, les empreses van preparar un sopar neuroexperimental en el LABe Restaurant del Basque Culinary Center de Sant Sebastià, amb fi d’analitzar l’impacte de diversos estímuls culinaris en les emocions, expectatives i experiències dels comensals.

Érica Mataix, Belén Díaz i Ainoa Mataix fundadores de Niwsion.

En l’estudi van participar un total de 20 persones que, en dos torns, van ser ateses emprant diferents tècniques per a dur a terme l’experiment. Partint de la base que una experiència gastronòmica és totalment sensorial i emocional, Niwsion es va centrar en tres variants: la grandària de la vaixella, el storytelling i la presentació del plat.

Una vegada realitzat l’estudi es van traure diferents conclusions que, encara que no poden considerar-se com a descobriments científics perquè responen a una metodologia ‘ad hoc’, sí que aporten dades rellevants i significatives sobre la influència de factors com la presentació visual i narrativa dels plats en l’experiència gastronòmica.

La primera conclusió va ser la influència de la grandària del plat. Les vaixelles de menor grandària provoquen que els comensals perceben una major quantitat de menjar i, per consegüent, que esperen assaciar-se. Pel que respecta a la presentació del plat, es va extraure la conclusió que és rellevant a l’hora de dictaminar el seu preu en el mercat. Així doncs, es va conéixer que els comensals estan disposats a pagar més per les presentacions visualment impactants i creatives.

Un moment de l’experiment dut a terme en el Basque Culinary Center.

Unes altres de les línies de l’estudi que es van contemplar com a significatives en l’experiència gastronòmica va ser el storytelling. És a dir, la forma en la qual es presenta la història d’un plat. Es va comprovar que la narrativa més personal i commovedora eleva les expectatives i desperta una major implicació emocional cap al plat. En este cas, a un grup de comensals se’ls va plantejar la història d’un rellom de porc la raça del qual està en perill d’extinció, però que gràcies a la criança es manté viva i, per este relat, els participants es van sentir més connectats amb el plat.

Amb estos interessants estudis, Niwsion fixa el seu objectiu a convertir-se en una agència referent per a les empreses que desitgen millorar l’experiència dels seus clients, focalitzant l’atenció en la gastronomia, però també portant-ho al terreny de la cosmètica o l’hostaleria, entre altres.

Send this to a friend