‘Pájaros’, la nova pel·lícula de Pau Durà

L'actor i director cinematogràfic alcoià Pau Durà ha escrit i dirigit 'Pájaros', una nova pel·lícula que relata el viatge per Europa dels seus protagonistes, però també per l'interior de cadascun d'ells

'Pájaros' la nova pel·lícula de Pau Durà
Pau Durà, Luis Zahera (Mario) i Javier Gutiérrez (Colombo) durant el rodatge de ‘Pájaros’. SATNOF

A mitjan agost va començar el rodatge a Espanya, concretament a Catalunya, i dos mesos després ha finalitzat a Constança, Romania. Es tracta d’una road-movie en la qual diferents punts de la geografia europea com Torí, Barcelona o la citada Constança, s’han convertit en l’escenari principal de la pel·lícula. “De totes les que he fet, aquesta ha sigut la més gran, en producció, en logística. És un rodatge internacional, amb molta més preparació, desenvolupament i també finançament”, destaca Durà.

Després de ‘Formentera Lady’ (2018) i ‘Toscana’ (2022), totes dues sobre un viatge estàtic, el director es llança en ‘Pájaros’ amb eixe viatge que en aquesta ocasió sí que realitzen Mario i Colombo, interpretats pels actors Luis Zahera i Javier Gutiérrez respectivament, a la recerca d’unes grulles a causa de la passió per l’observació d’ocells que naix de Mario. No obstant això, el director assegura que més enllà d’aquesta cerca, destaca sobretot la introspecció i l’autoconeixement d’ells mateixos. “Tenia ganes d’ajuntar a dos personatges com aquests fent un viatge que en principi sembla de fugida, però després resulta ser un viatge de trobada i de coneixement d’un mateix”, apunta Durà.

Sobre els actors destaca que des d’un principi va tindre clar que havien de tindre experiència i capacitat de drama, però també capacitat per a la comèdia, “això per a mi sempre és molt important”. “Ha sigut un viatge meravellós en el qual el seu treball ens ha emocionat molt i espere que això acabe ben plasmat en el muntatge final”.

Amb això, el director alcoià compara la trama del film amb la pròpia realitat que ens envolta a tots. “El viatge és paradigma de la vida, del pas del temps, de la impossibilitat de retorn, sempre estem en moviment”. Afig, a més, que es tracta d’una espècie d’Odissea d’Homer en la qual els protagonistes “també tenen els seus cants de sirenes, els seus Polifemos”. “Els obstacles que Ulisses troba pel camí, ací els troben Mario i Colombo”, indica. “Són dos tipus amb molta empatia, però antiherois. Tenen fracassos, pors, fragilitats”, afig Durà.

Ara, a pesar que el rodatge ja ha finalitzat, els espera quasi un any de post-producció i muntatge. “Les pel·lícules són com un iceberg, hi ha una gran part desconeguda per al públic, que és molta faena darrere”. Es refereix així, tant als últims sis anys en els quals ha escrit la pel·lícula com el temps que els queda per a acabar de completar el film.

Desconeix encara quina serà la data en la qual ‘Ocells’ s’estrene en pantalla, encara que Durà apunta que el primer pas serà possiblement presentar-la en un festival de cinema, segurament per Europa. “En aquesta pel·lícula Europa és un personatge més. S’escolten una desena d’idiomes com l’ídix, el romanés, l’italià, l’àrab, l’hongarés; m’abellia comptar la varietat lingüística i cultural que tenim a Europa”, conclou.

Send this to a friend