Preocupa l’abús d’alcohol entre els joves cada vegada més primerenc

Un 30% dels estudiants alcoians enquestats admet haver realitzat botelló en l'últim mes

Preocupa l'abús d'alcohol
Presentació de l’estudi poblacional sobre drogodependències, el mes de setembre passat.

L’edat d’inici en el consum d’alcohol s’ha avançat ja als 13 anys, segons el Ministeri de Sanitat. Un consum, a més, que sol ser abusiu i lligat al botelló. En una enquesta recent realitzada a prop de 900 alumnes de centres educatius alcoians d’entre 14 i 18 anys, prop del 30% admet haver realitzat botelló en l’últim mes, una xifra set punts percentuals per damunt de la mitjana nacional. Així mateix, on major prevalença es dóna és entre els estudiants de 15 i 16 anys.

Són dades destacades extretes d’un informe encarregat per la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) d’Alcoi de cara a elaborar el nou pla municipal de drogodependències. Dades que adquireixen especial rellevància a propòsit de la commemoració del Dia Mundial Sense Alcohol, el passat 15 de novembre.

Alicia Ureña, tècnic de la UPCCA, remarca que “amb aquestes xifres no podem mirar cap a un altre costat” i es fa necessari “conjuminar esforços” i “implicar a tots els àmbits de la societat en un problema que és de salut, la solució no és sancionar als que fan botelló, el problema cal afrontar-lo com una qüestió sanitària i des de la prevenció”, ressalta Ureña, al mateix temps que posa l’accent en l’apressant falta de recursos davant la creixent demanda assistencial.

Des del GARA (Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi) comparteixen aquesta preocupació i, en aquest sentit, treballen de manera conjunta des de fa anys en matèria de prevenció del consum de substàncies, entre elles el consum d’alcohol. “En un estudi poblacional que acaba de fer públic la UPCCA es veu que la prevalença de borratxeres a Alcoi és molt elevada: el 37% de la població assumeix haver-se intoxicat almenys una vegada en l’últim any, dada molt allunyada de la mitjana nacional, que es redueix a 19,4%”, assenyalen fonts del GARA.

En el citat estudi també s’evidencia que la tolerància social al consum és un factor d’influència fonamental en els joves, circumstància en la qual incideixen des del GARA assegurant que “si un jove creix des de la infància normalitzant el consum d’alcohol per a celebrar qualsevol festivitat o bona notícia, això és el que farà en l’adolescència, amb la diferència fonamental que el seu cervell encara no està desenvolupat i les conseqüències poden ser greus, a part que l’alcohol serveix com a porta d’entrada al consum d’altres substàncies”, adverteixen.

Finalment, sobre com ha afectat la pandèmia i el temps de confinament, des del GARA consideren que “s’ha donat a entendre a la ciutadania que ha sigut un temps perdut que s’ha de recuperar, de manera que quan les restriccions s’han relaxat, els nostres joves han interpretat el que durant anys els hem transmés i ensenyat: que calia celebrar-ho amb consums abusius d’alcohol. S’ha vist a Alcoi, amb botellons en el Parterre, per exemple, i s’ha donat en ciutats de tot el país”, afirmen. Cal recordar que a nivell municipal s’està treballant en una ordenança de convivència ciutadana que entre els objectius contempla, precisament, el control i l’erradicació d’aquesta mena de pràctiques.

Send this to a friend