Registre a Ibi durant una operació contra el narcotràfic a la província

Una xarxa d'ocupació d'habitatges va destapar la vertadera trama

Operació contra el narcotràfic
Foto amb la droga intervinguda.

La Policia Nacional ha desarticulat, en una segona fase d’una complexa operació, una important xarxa de delinqüència organitzada que operava transnacionalment, la principal activitat de la qual se centrava en utilitzar la informació obtinguda d’altres entramats per a traficar amb drogues i robar-los amb violència la seua mercaderia, comerciant posteriorment amb ella.

Les investigacions van començar a la fi de l’estiu, com a continuació d’una operació contra xarxes d’ocupació d’habitatges, que va nàixer arran d’informacions obtingudes per la Brigada de Seguretat Ciutadana de la Policia Nacional i que va canalitzar a la Brigada de Policia Judicial per a ser sotmeses a investigació.

Aquesta operació anterior, va acabar amb la detenció de set persones com a components d’un entramat format per ciutadans d’origen àrab i espanyol que es dedicaven presumptament a forçar habitatges i aplanar-les, per a després rellogar-les a famílies amb pocs recursos econòmics per elevats preus que arribaven fins als 3.000 euros.

No obstant això, aquesta activitat era la punta de l’iceberg que ocultava una altra encara més complexa. Els agents de la Policia Nacional pertanyents al Grup I de crim organitzat, incardinat en la UDYCO de la Brigada Provincial de Policia Judicial d’Alacant, de seguida van descobrir que, aquest entramat, es ramificava cap a altres xarxes de delinqüència més perilloses, sent el tràfic de drogues transnacional la seua principal activitat.

Així les coses, es va establir un dispositiu especial d’investigació entorn de l’organització, amb la finalitat de donar amb la identitat dels seus membres. Aquest dispositiu, donada l’envergadura de l’operació que s’aveïnava, va requerir la dedicació d’amplis mitjans policials tant tècnics com humans, així com la col·laboració del GRECO Llevant com a unitat de la Comissaria General de Policia Judicial a nivell central.

Després d’un laboriós treball de camp dels agents dedicats a l’operatiu, es va poder saber, que el principal cap de la trama era un perillós delinqüent d’un clan familiar amb relacions delinqüencials amb altres xarxes internacionals dedicades al narcotràfic, amb connexions a Holanda i nord d’Àfrica.

Robatoris amb força i amb violència de droga a altres narcotraficants

Estudiada la seua activitat, els agents, van poder concloure que el cap d’aquesta trama aprofitava la informació que obtenia durant les seues il·lícites transaccions amb aquestes altres xarxes per a filtrar-la a un segon escaló de l’entramat que estava liderat per un home d’origen magrebí, qui disposava dels integrants d’aquest escaló per a robar-li la droga a aquestes xarxes mitjançant robatoris amb violència o robatoris amb força en els llocs on l’ocultaven per a després comerciar amb ella. Aquests robatoris, normalment eren executats amb gran violència, utilitzant per a això fins i tot armes de foc, a més d’armes blanques prohibides, com per exemple matxets de grans dimensions.

Després d’obtindre la partida, s’obligava baix greus coaccions al component d’un tercer escaló a guardar en el seu domicili tota la substancia estupefaent mentre es comerciava amb ella, sent aquest el punt de connexió amb l’aplanament i ocupació dels habitatges, ja que, les utilitzaven per a ocultar o “dormir” la droga robada.

153.004 pastilles d’èxtasis MDMA confiscades

Coneguda l’operativitat de la banda i els seus integrants, es va procedir a l’explotació d’aquesta segona fase de l’operació, que va concloure amb la detenció de tots els membres d’aquest entramat, un total de huit persones, duent-se a terme tres registres domiciliaris en les localitats d’Ibi, Asp i Novelda, on es va procedir a la confiscació de gran quantitat de substància estupefaent; 87.674,24 grams de pastilles èxtasis (MDMA) que llancen un total de 153.004 pastilles aproximadament, 419 grams d’heroïna, 0,600 kg de cocaïna en roca, 1 plantació amb 32 plantes de marihuana i 270 grams d’haixix.

A més de la substància estupefaent, també es va intervindre 30.200 euros de diners en efectiu, dos vehicles i una arma curta del calibre 7,65, així com diversos dispositius GPS d’abalisament que suposadament utilitzaven per a perpetrar els robatoris de la droga.

Els detinguts, sis homes i dues dones, de nacionalitats espanyola i algeriana, amb antecedents previs i edats compreses entre els 29 i 54 anys d’edat, als qui se’ls imputen els delictes de participació en organització criminal, tràfic de drogues i tinença il·lícita d’armes, van ser posats a la disposició dels Jutjats d’Alacant, decretant-se per a sis d’ells l’ingrés a la presó provisional.

Les investigacions han sigut dutes a terme en coordinació amb el Jutjat d’Instrucció número dos d’Alacant, qui havia decretat el secret de les actuacions fins hui.

Aquesta operació contra el narcotràfic a gran escala ha significat la confiscació de la major quantitat de pastilles d’èxtasis MDMA, que s’ha realitzat en els últims anys a la província d’Alacant. De fet, donat el caràcter final que va adquirir l’operatiu, les investigacions continuen no descartant-se més detencions i registres.

Send this to a friend