“Resignació” i una certa “incertesa” davant les mesures energètiques

El comerç d'Alcoi afronta l'entrada en vigor del pla d'estalvi energètic amb diferents sensacions

“Resignació” i una certa “incertesa” davant les mesures energètiques
Una de les mesures és apagar els aparadors a partir de les 22 hores. | XAVI TEROL

En el context actual de crisi, degut tant a la pujada de preus de les matèries com de les energies, aquesta segona causada pel conflicte bèl·lic que està assestant a Ucraïna, des de la Unió Europea s’està reclamant la reducció d’energies, principalment del gas.

Davant això, el Govern d’Espanya ha llançat el ‘Pla de xoc d’estalvi i gestió energètica en climatització’, que va entrar en vigor el dimecres passat.

Les mesures contemplades en aquest pla afecten nombrosos tipus d’establiments, com ara comerços, hotels, cinemes, supermercats, gimnasos, hostaleria, edificis que tinguen usos administratius, com és el cas dels pertanyents a l’administració pública, no obstant això, s’exclou als habitatges particulars.

A grans trets aquestes consisteixen a limitar a 27° i 19° la temperatura dels sistemes de refrigeració i calefacció, respectivament –aquesta mesura ha sigut flexibilitzada des de l’Executiu, fent al·lusió a determinats llocs de treball o llocs, com la cuina d’un bar o restaurant o un gimnàs–; apagar les llums d’aparadors i dels edificis públics –sempre que estiguen desocupats– a partir de les 22 hores; així com instal·lar sistemes de tancament de portes perquè aquestes no es queden obertes. Així mateix, els establiments han d’informar de totes aquestes mesures mitjançant cartells o pantalles, segons es recull en el BOE.

REACCIÓ DEL COMERÇ
Davant l’entrada en vigor de totes les mesures anteriorment esmentades, el comerç d’Alcoi ha reaccionat de diverses formes.

Per part seua, el president de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Comerç Alcoi (ACECA), Rafael Pérez, afirma que la sensació és de “resignació” ja que considera que tots aquests aspectes podrien haver sigut “negociables i negociats” amb les confederacions de comerç.

Pérez avança que “complirem les normes, i ho fem perquè és un bé per a la societat” i afig que “no em sembla malament que hi haja mesurades per a solucionar els problemes, tots hem d’acostar el muscle, però sembla que siguem nosaltres els culpables i els responsables”. No obstant això, creu que l’elaboració d’aquest pla es podria haver realitzat d’una altra manera: “sembla que tot recau en les petites i mitjanes empreses, en l’hostaleria… Eixim del tema de la Covid, ara la guerra… Hem hagut de posar molt de la nostra part”.

Referent a actuacions com el sistema de portes es pregunta “on estan les ajudes per a realitzar aqueix tipus d’intervencions?”, a més de qüestionar si aquestes mesures seran suficients.

Així mateix, assegura que aquest pla arriba “ficant-te una mica la por damunt, amenaçant amb sancions en cas d’incompliment”. Recrimina a les administracions que “estem treballant quasi a preu de cost arran de la pujada de preus, dels autònoms… Hauríem d’anar de bracet”.

D’altra banda, Alejandro Cerro, president d’Alcoi Comercial, fa al·lusió a la “incertesa” de les mesures: “la gent està sobretot desconcertada, no s’ha explicat bé i les mesures són contradictòries. Ja han començat a recular perquè alguna de les mesures entraven en conflicte amb els riscos laborals”. Continua explicant que “estem encara amb la preocupació de la Covid, se’ns va recomanar ventilació i ara ha d’estar tot tancat. I si al setembre o octubre torna a haver-hi pic de contagis, que esperem que no, però llavors què farem? tornar a obrir després d’haver-te gastat els diners en alguna actuació?”.

Considera a més que “s’ha fet de forma molt precipitada. No és el mateix un local de 200 metres que un de 50 metres a l’hora de refredar-lo, tot això no està contemplat”.

Cerro, igual que Pérez, afirma que les mesures es compliran per part del comerç, encara que creu que aquestes aniran variant durant els pròxims mesos.

Quant al tema de l’apagat dels aparadors, el veu més problemàtic de cara a la campanya de Nadal: “en aqueixa època ens acurem molt amb el tema de la il·luminació i crec que perdrem una mica de visibilitat”.

El gerent del Centro Comercial Alzamora, Jorge Valcárcel, assenyala que “implementarem totes les mesures que ens afecten. Algunes ja estan en marxa i fins i tot s’estaven duent a terme motu proprio com a mesures d’estalvi energètic abans, fins i tot, de l’aparició d’aquesta nova normativa”.

Finalment, l’edil de Comerç de l’Ajuntament d’Alcoi, Vanessa Moltó, assegura que en el departament no han rebut cap queixa i que tota la informació sobre aquest pla està publicada en el Portal del Comerciant.

Moltó indica que “és necessari” que la gent es consciencie de la situació de “crisi energètica i de canvi climàtic” al mateix temps que s’adopten mesures. També considera que “les mesures suposaran un important estalvi per als comerços”, alhora que “ens permetrà ser solidaris davant la situació que travessa la Unió Europea”.

Send this to a friend