Sanitat estableix el protocol per a realitzar les festes de Moros i Cristians

La normativa no permet fer cavalcades i els festejos a celebrar hauran de ser fora del Centre

Sanitat estableix el protocol per a realitzar les festes de Moros i Cristians
Tant en les dianes com en les esquadres, els participants hauran de guardar 1,5 metres de distància. | ARXIU

Són diverses les localitats de la província que solen celebrar les festes de Moros i Cristians en l’últim tram de l’any. Aquests municipis, ja coneixen la normativa a seguir en el cas de traure al carrer aquests festejos.

Ahir, la Direcció General de Salut Pública i Addiccions va publicar el ‘Pla sanitari per a les celebracions populars: normes i recomanacions’, document que pot consultar punxant ací i en el qual s’estableixen totes les pautes en cadascun dels actes que puga haver-hi.

Destaca, a nivell general, que “l’ús de la mascareta serà obligatori en tot cas, fins i tot a l’aire lliure, tant per a les persones participants en l’esdeveniment com per al públic que puga assistir, excepte per a les persones menors de 6 anys”, així mateix, la normativa estableix que “es descentralitzaran els actes susceptibles de generar aglomeracions, no utilitzant-se el centre de les localitats com a punt neuràlgic de la festa”. En aquest sentit, sempre s’haurà de tindre en compte evitar aglomeracions.

A més de les festes de Moros i Cristians, aquest protocol sanitari avança que “se suspendrà tot tipus de cavalcades”.

Respecte als Moros i Cristians, es preval el desenvolupament dels actes, i també de menjars, esmorzars o sopars “a l’aire lliure, mitjançant la instal·lació de carpes sense laterals o en carrers delimitats prèvia concessió de permís municipal”. En aquesta línia, s’hauran d’establir “grups estables en les taules per a asseure’s sempre les mateixes persones”.

ENTRADES I DIANES
L’ús de la mascareta i el distanciament social marquen les entrades, dianes, actes d’arcabusseria, ofrena i altres desfilades. La normativa estableix que “l’organització serà en batalló. No es trencaran les files, que sempre compliran la norma de 1,5 m entre participants, sent cada fila de 4 o 5 components adults en el cas que l’ample del carrer permeta mantindre el 1,5 de distància entre festers i festeres i 5 components infantils com a màxim (podent-se reduir temporalment el nombre de components per fila si és necessari per exigir-lo l’amplària de la via per on es transcorre)”.

El públic haurà de reduir-se “al màxim” tractant de facilitar “una àmplia cobertura televisiva o limitar la participació a les i els festers que formen part de la desfilada i porten indumentària festera”.

Els músics, “se situaran almenys a 2 metres de les i els festers participants i també entre ells se separaran a dos metres”.

PROTOCOL EN LES AMBAIXADES
Les ambaixades hauran de fer-se “establint butaques o seients preasignats, mantenint un seient de distància en la mateixa fila en cas de seients fixos o complint amb la distància interpersonal de 1,5 metres si no hi ha seients fixos, excepte convivents”.

D’altra banda, el protocol publicat ahir també fa al·lusió als actes culturals, els pirotècnics i a l’elaboració i subministrament d’aliment per empreses externes, en les quals sempre s’haurà d’establir distància interpersonal i tractar d’evitar les aglomeracions.

MOROS I CRISTIANS A ALCOI
Cal recordar que la setmana passada, l’Associació de Sant Jordi (ASJ), en acord amb els primers trons, van donar llum verda a dur a terme els Moros i Cristians a l’abril de l’any que ve a Alcoi, independentment de les mesures anti Covid que hi haja en aqueix determinat moment, ja que, el president de l’ASJ, Juan José Olcinaconfia que en aqueix moment hi haja menys mesures i restriccions, a causa de la progressiva millora de la situació sanitària i epidemiològica.

Send this to a friend