Toni Francés: “L’atac del PP no evitarà que continue tendint la mà”

Entrevista a l'alcalde d'Alcoi

Toni Francés: “L'atac del PP no evitarà que continue tendint la mà”
L’alcalde posa en el despatx que porta ocupant des de fa dotze anys. | XAVI TEROL

Tot canvi implica un cost, i en el cas de Toni Francés i el Partit Socialista alcoià, es podria dir que el carril bici els ha eixit car parlant en termes electorals. Ho confessa l’alcalde en aquesta entrevista, si bé es ratifica en la seua aposta per un projecte que “Alcoi necessita i s’havia de fer sí o sí”. Rectificar és de savis i “en aquesta legislatura hi ha coses que han de canviar”, confessava Francés en la seua investidura, però hi ha una vocació de treball “pensant en el que és millor per al meu poble” que, assegura, roman intacta després de dotze anys.

– Com estan sent aquestes primeres setmanes després de constituir-se la nova corporació sorgida de les eleccions municipals?
– Molt intenses, perquè encara que hi haja una continuïtat respecte a l’anterior legislatura, s’han incorporat nous regidors tant de Compromís com del Partit Socialista i sempre posar la maquinària en marxa requereix un temps i molt esforç, i estem en aquesta fase de constituir tota l’estructura de l’Ajuntament.

– Com valora el resultat del 28M?, què va ocórrer, ho ha analitzat?, se sent realment guanyador de les eleccions?
– L’ésser guanyador de les eleccions és una dada objectiva, som el partit més votat després de dotze anys de govern, així que crec que és un èxit mantindre’s com a primera força a la ciutat d’Alcoi. Sí que és cert que esperàvem, d’acord amb la gestió, un millor resultat, però en aquestes eleccions s’ha produït la tempesta perfecta, d’una banda s’ha votat en clau nacional, crec que hi ha hagut un vot de càstig al Govern d’Espanya, ha ocorregut no sols a Alcoi sinó en tot el país, hi ha hagut un increment importantíssim del Partit Popular i especialment de l’extrema dreta, i a això se li suma el desgast de dotze anys de govern i també, com vaig reconéixer en la presa de possessió, els errors comesos tant durant la legislatura com en la pròpia campanya. Nosaltres la vam fer per a explicar els projectes i centrant-nos en els èxits de la gestió d’aquests anys, que ha sigut extraordinària, però hi ha hagut també un vot emocional amb el qual no hem sabut connectar. Encara així, Alcoi és la ciutat més gran en la qual governen els socialistes en tota la província d’Alacant i això demostra la dimensió d’aquesta ona que s’ha emportat per davant a grans alcaldes i alcaldesses, i nosaltres hem aconseguit resistir. Per tant, no podem estar contents, però donades les circumstàncies hem d’estar satisfets de ser la força més votada i sobretot, d’haver pogut formar un govern de progrés per a Alcoi.

– Parlava de dades objectives però el candidat a la Generalitat, el socialista Ximo Puig, va ser més votat que vosté. A què creu que es deu?
– Crec que hi ha hagut un vot en clau autonòmica que ací a Alcoi s’ha decantat per Compromís o Guanyar, que són dues forces polítiques d’esquerres que han crescut, sobretot Compromís, i jo crec que en part és també per aqueix desgast del qual parlàvem i un vot de càstig cap al Partit Socialista pels errors comesos. La diferència de vots entre Ximo Puig i jo no és massa significativa, però si que hi ha hagut un vot socialista en clau autonòmica, provocat també pel transvasament de vots des de Podemos, una marca també desgastada.

Pot llegir l’entrevista completa en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 1 de juliol de 2023.

Send this to a friend