Ultra Mediterrània: una carrera de Pirineus a casa

Fa un any la Ultra Mediterrània es presentava en societat entre la incredulitat i l’escepticisme, però amb la satisfacció de veure que no és necessari fer centenars de quilòmetres, fins i tot de milers, per a saber que també a casa existeix eixa capacitat organitzativa per a portar fins a les nostres terres una de les distàncies mítiques de l’ultra running, com són les 100 Milles o els 160 quilòmetres per muntanya, una carrera que per la seua enorme dimensió era més típica de paratges amb la immensitat dels Pirineus o els Alps, llocs en els quals s’han forjat moltes de les històries més increïbles de l’ultra *running internacional.
No obstant això, un grup d’agosarats amb David Miró al capdavant, amants de les carreres de muntanya, alguns meravellats de les seues pròpies experiències en proves del calendari nacional, portaven algun temps donant-li tornades a la possibilitat de celebrar una carrera d’aquestes característiques a l’interior de la província d’Alacant.
Van ser anys de donar-li forma a la idea, la pandèmia va suposar un fre, fins que es va decidir que 2023 anava a ser l’any de la primera edició. Va ser com un salt al buit, sense saber on els anava a portar aquella insensatesa per a molts. Es va triar gener perquè és un mes molt allunyat en el calendari de les carreres de major renom, que a més és el triat per molts ultrarunners estrangers per a fer quilòmetres al nostre país aprofitant la bondat del clima en moltes zones de la geografia nacional.
Calia encertar en el recorregut, però sobretot a donar amb la tecla d’una bona organització i així que el boca a boca posterior fora el millor aval per al posterior creixement de la carrera. Conscients de la importància d’ordir una bona xarxa de voluntaris, es va demanar la implicació de les quinze poblacions per les quals transcorre la prova regna de la Ultra *Mediterrània, bastants amb tot just un centenar d’habitants, a més de les organitzacions d’altres carreres de muntanya del nostre entorn. La xifra de voluntaris s’ha disparat per a aquesta segona edició en més de 500, en concret de 520, als quals s’han de sumar efectius de Policia Local, Guàrdia Civil, Creu Roja i Protecció Civil. A més, per al complex marcatge del circuit, amb més de 200 km de recorregut, s’ha incorporat un equip de professionals que durant cinc dies han estat senyalitzant els diferents circuits.
Enrique Jorge Rico, conseller delegat d’Unión Alcoyana Seguros, que s’ha incorporat en aquesta edició com a patrocinador principal de la Ultra Mediterrània, en la presentació de la setmana passada destacava la importància de “visualitzar” a tots eixos pobles xicotets dels quals ningú s’acorda durant l’any i els termes del qual resulten de vital importància per al desenvolupament de la prova.
Un repte organitzatiu que ha acabat mirant més enllà de les 100 Milles o 160K, ja que al programa s’han sumat altres quatre distàncies per a obrir encara més el ventall de participants: Max 46K, Expert 24K, Sky 15K i Vertical 5K. El resultat: 1050 inscrits l’any de la seua presentació i 1.200 en la present edició, la qual cosa suposa un increment de 150 corredors en la línia d’eixida. Tot un èxit si tenim en compte que es tracta d’una prova molt jove dins del calendari nacional, que parla molt bé del que va ser la primera edició i de tot el treball posterior que ha fet l’organització de la carrera perquè l’interés per participar no sols es mantinguera, sinó que augmentara.

 

Participació alcoiana
D’eixa participació, la prova reina de la Ultra Mediterrània, la Pro 164K, només reuneix el 5,5% del total, amb quasi 60 participants, dels quals set són alcoians: Eric Biosca, Luis Miguel Alejandro, Jaume Lara, Ferran Díez, Rafa Martínez, Guillermo Chueco i Gabi Gisbert. La major inscripció s’ha registrat en l’Expert 24K amb un 31%, li segueix de prop la Sky 15K amb un 27% i la Max 46K amb un 26%, mentre que la participació més baixa es registra en la Vertical 5K amb un 4% i la Stage, que és la que combina diverses distàncies, compta amb un 5% d’inscrits.
Com a curiositat hi ha 5 ultra runners de més de 65 anys en la Pro 164K, mentre que el rang d’edats amb més participants és el de 35-44 anys, seguit de 45-54 anys i la participació femenina se situa en el 23%, xifres normals per a una competició d’alta muntanya. El Club Atletisme Alcoi, amb 54 inscrits, és el club que més participants aporta, seguit dels Llebres de Muro amb 33 i tercer està el Club Trail Running d’Alacant, amb 18.
La participació internacional també s’ha vist incrementada, en part per la difusió que ha fet la d’ITRA (International Trail Running Association) en les seues xarxes socials i de particulars, cas d’una escriptora polonesa, fonamental amb el seu blog perquè hi haja sis participants d’aquesta nacionalitat, sent l’holandesa, amb huit, el país que més inscripcions aporta. En total hi ha mig centenar d’estrangers pertanyents a vint-i-dues nacionalitats diferents, quan en la primera edició van ser tretze. Si sumem els estrangers residents al nostre país, la participació forana es dispara fins als noranta inscrits.
Hi ha cinc dones estatunidenques participants en la Sky 15K aprofitant que es troben a Espanya en un viatge de negocis. També diversos inscrits britànics i escocesos i de països tan oposats com Islàndia, l’Índia, l’Uruguai, Bolívia, Uganda, Rússia, l’Índia o Noruega, entre altres.

Sense el primer guanyador
Sense el primer guanyador
De la participació, no es compta amb el guanyador de la passada edició de les 100 Milles, Kike Alcaraz, de Cocentaina, a qui uns problemes als peus li han impedit iniciar la preparació a temps. Entre la participació estrangera, destacar al suís Marin Perrier i el rus establit al nostre país, Serguei Nalkin. Una de les distàncies amb millors ultra runners per ránking és la 46K, amb els romanesos Ionel Cristian i Raul Butaci i l’espanyol Iván Marco, als quals caldrà sumar la participació local, amb el murer Andrés Jover, segon l’any passat, i David Belda, de Cocentaina.
Les dues de la vesprada d’ahir va ser l’hora d’inici de la Pro 164K des de la Plaça Ferràndiz i Carbonell. S’espera que passats uns minuts de les 12 hores de hui arriben els primers classificats a la línia de meta, situada en el mateix punt de partida de la carrera. També ahir, però a la vesprada, a les 17 hores es va donar l’eixida de la Vertical 5K en Banyeres. A la 8 d’aquest matí s’ha donat l’eixida a la Max 46K des de la Plaça Matzem de Muro i amb arribada a la Plaça Ferràndiz. Completen el menú d’eixides, la Expert 24K demà a les 9 hores i la Sky 15K, una hora més tard, totes  des de la Plaça Ferràndiz i Carbonell.

 

Send this to a friend