Un estudi detecta falta de sensibilitat amb el col·lectiu LGTBI

Un 70% dels enquestats afirma haver sigut testimoni o haver patit algun atac discriminatori

Un estudi detecta falta de sensibilitat amb el col·lectiu LGTBI
El diagnòstic ha sigut realitzat per una empresa especialitzada. QUIQUE REIG

El vicealcalde i regidor de Polítiques LGTBI i Igualtat, Àlex Cerradelo, va presentar la setmana passada els resultats del diagnòstic d’igualtat de les persones LGTBI a Alcoi, en una jornada celebrada en l’Àgora que va comptar amb escassa participació. Les conclusions d’aquest estudi s’utilitzaran per a elaborar el Pla d’Igualtat de la ciutat i per a desenvolupar polítiques d’acord amb la realitat i les necessitats detectades.

Com va explicar Cerradelo, aquest projecte ha tingut en compte tant l’àmbit institucional com l’àmbit social, i s’ha basat en “la importància de la participació de la ciutadania i dels principals agents socials”.

Un dels principals resultats mostra que la ciutadania considera que existeix una manca de formació i sensibilització en matèria LGTBI a la ciutat. Concretament, un 72% dels enquestats pensen que les activitats formatives que es desenvolupen són insuficients o les desconeixen. A més, els alcoians reclamen major visibilitat del col·lectiu i veuen de manera positiva la formació en els centres escolars.

Quant a la discriminació cap a les persones LGTBI, la majoria de la població d’Alcoi creu que és necessària una resposta més activa contra les accions LGTBIfòbiques i valora positivament la implantació d’un protocol contra els delictes d’odi. De fet, un 70% de les persones LGTBI afirmen haver sigut testimoni o haver patit alguna agressió o comportament discriminatori, i la ciutadania considera com un problema la polarització de la societat en aquest sentit.

Unes altres de les conclusions és que la societat alcoiana no es troba plenament sensibilitzada i que les experiències i vivències de cadascun generen diferències en la visió sobre el col·lectiu. En resum, la població alcoiana no és homòfoba, però per posar un exemple, no totes les persones consideren que una dona trans és una dona.

A més, es demostra un desconeixement tant del funcionament com de les activitats que organitzen les associacions LGTBIQ+ d’Alcoi. Del conjunt de les persones enquestades pertanyents al col·lectiu, només un 14% és usuària, i manifesten un desconeixement generalitzat dels recursos i serveis disponibles.

D’altra banda, quasi la meitat de les persones del col·lectiu participants en el qüestionari, valoren com a insuficient l’activitat de l’Ajuntament en la matèria.

Pacte de tots els partits
El diagnòstic finalitza amb una sèrie de recomanacions, entre les quals destaca la necessitat de reformular les taules d’igualtat i la de delictes d’odi, de cara a garantir la seua operativitat. També sol·licita un pacte entre els diferents partits polítics amb representació a l’Ajuntament, al qual se li reclama una posició més contundent en favor de la inclusió del col·lectiu LGTBI davant qualsevol acte o comportament discriminatori. Finalment, insisteix en la posada en marxa d’una estratègia de formació dirigida als serveis socials i la creació de grups de suport amb perspectiva LGTBI.

Send this to a friend