Unes jornades destaquen els valors industrials d’Alcoi

Les I Jornades Alcoi Industrial 2018: “Com posar en valor el Patrimoni Industrial” van arrancar ahir la seua programació i van comptar amb la intervenció de diversos especialistes en patrimoni industrial, així com es va posar en valor els principals actius de la ciutat en aquest aspecte. Al migdia d’avui han arribat a la seua fi aquestes jornades organitzades per Alcoi Industrial.

L’alcalde Toni Francés va ser l’encarregat d’obrir l’esdeveniment al costat de la presentació realitzada per Enrique Masiá, president de l’Associació Llegat Històric Industrial d’Alcoi (LHIA), entitat organitzadora d’aquestes jornades, que a més, s’engloben en la programació de ‘Alternatives-Sessions de ciutat’. Al voltant de 70 persones s’han inscrit a aquest esdeveniment realitzat en el *IVAM-CADA Alcoi.

PONÈNCIES

Ahir, es va parlar sobre el Segell de Patrimoni Europeu, una certificació atorgada per una comissió europea i en el qual Alcoi està treballant per a rebre-ho encara que para açò “cal preparar documentació que demostre que els fets històrics succeïts a Alcoi han tingut transcendència a Europa”, detalla Masiá.

Bàrbara Cordero, Coordinadora General d’Hispània Nostra, va impartir una conferència sobre el premi que aquesta entitat ha atorgat enguany a la transformació dels edificis Ferrándiz i Carbonell que actualment formen part del Campus d’Alcoi. El guardó és en la categoria de Conservació del Patrimoni com a factor de desenvolupament econòmic i social. Cordero explica que “el descobriment de la placa es farà al febrer o març” del pròxim any, i es reafirma que “és un premi a les bones pràctiques”, tema central del dia d’ahir.

El Director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau i Llorens, va parlar del Sistema Territorial que empra el *Museu que dirigeix i es va referir a Alcoi com “un referent en temes de patrimoni industrial. Record que aquesta ciutat va ser pionera, allà en els anys 80, de la realització de conferències sobre aquest tema”.

Per la seua banda, l’Arqueòloga i Directora del projecte de rehabilitació Bombes GENS a València, Paloma Berrocal, va explicar en que ha consistit aquest treball que ha reconvertit l’edifici en un Centre d’Art.

Berrocal va ser la coordinadora de l’Enciclopèdia valenciana d’arqueologia industrial, per la qual cosa coneix “tot el patrimoni industrial i el que hi ha a Alcoi és de primera categoria, no solament per l’arquitectura si no també pels processos de treball antics que ja no existeixen”.

El president de LHIA es va mostrar més que satisfet pel nombre d’inscrits i sobretot “per la qualitat dels assistents. Hi ha molta gent jove apuntada i professionals de diferents àmbits”. A més, Masiá, ha destacat la “transversalitat de les relacions, que era un dels nostres objectius amb aquestes jornades”.

La programació continua avui amb la presentació de projectes concrets de patrimoni industrial a Alcoi, com per exemple, l’explicació de la regidora de Patrimoni, Lorena Zamorano, sobre la Poma de Rodes i El Molinar.

Send this to a friend