Alcoi posa en marxa la seua Agenda Urbana amb 44 accions fins a 2030

El document va tirar avant amb els vots a favor de PSOE i Ciudadanos, el rebuig de Vox i l'abstenció de la resta de grups

Alcoi posa en marxa la seua Agenda Urbana amb 44 accions fins a 2030
Entre els projectes estratègics es troba el Via Parc, que recorre el traçat de l’abans denominat bulevard.

Un instrument municipal amb la capacitat d’enllaçar el creixement urbanístic de la ciutat amb les aspiracions econòmiques locals, la cohesió social i la qualitat de vida de la ciutadania, i assegurar així el desenvolupament sostenible des de totes les esferes: social, econòmica i ambiental. Així defineix el govern municipal el document de planificació estratègica recollit en l’Agenda Urbana 2030, aprovada el divendres pel Ple amb 13 vots favorables (PSOE i Ciudadanos), un en contra (Vox) i abstenció de la resta de grups (10 vots en total, ja que el segon regidor de Guanyar va tornar a absentar-se en seguir de viatge).

Respecte al document aprovat en si, el govern socialista presentava el seu contingut el dia anterior al Ple, apuntant l’alcalde que l’Agenda Urbana serà “clau” per a definir el futur d’Alcoi i les polítiques municipals dels pròxims anys, alhora que remarcava, una vegada més, que la ciutat és de les quals més fons europeus està aconseguint, gràcies a que compta amb una “estratègia definida” i alineada amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Toni Francés va recordar, a més, que Alcoi va ser triada en el seu moment ciutat pilot per a la posada en marxa de l’Agenda Urbana, la qual cosa ha suposat que es puga dur a terme un procés participatiu i campanya informativa, de cara a implicar la ciutadania, i que ha comptat amb una subvenció de 200.000 euros.

PROJECTES
El pla d’acció de l’Agenda Urbana contempla un total de 44 actuacions basades en deu objectius que les agrupen per blocs des d’un punt de vista tècnic. En el document (que es pot consultar amb més detall en la pàgina web de l’Ajuntament) destaca en l’apartat d’innovació tecnològica, un projecte de bessó digital de la ciutat, una eina virtual que servirà per a simular amb antelació situacions de diversa índole, com a emergències o patrons de trànsit.

En el cas del plantejament urbanístic, s’inclou la construcció del denominat Via Parc, un itinerari verd i sostenible que substitueix al projectat bulevard de l’Uixola. Una actuació directament relacionada amb la també anunciada Zona de Baixes Emissions, a la qual estan obligades totes les ciutats de més de 50.000 habitants, i que proposa la implementació de mesures com la conversió en zona de vianants del Centre, la creació d’un eix ciclopeatonal o accions per a fomentar la mobilitat sostenible.

D’igual forma, es duran a terme actuacions de rehabilitació arquitectònica i de millora de l’eficiència energètica –els barris de Font Dolça i Sagrado Corazón són un exemple–, com també s’atendrà l’àmbit social amb programes com el dirigit a pal·liar la soledat no desitjada, s’habilitaran els antics jutjats com a seu de Serveis Socials, fins i tot la construcció d’un centre de dia en Batoi. Mentrestant, en matèria econòmica, proposen treballar per a l’impuls turístic de la ciutat, accions de promoció del comerç local, i anuncien la creació d’un observatori de l’ocupació.

DISPARITAT DE POSTURES
Amb tot, l’únic grup que va recolzar en el Ple al govern municipal va ser Ciudadanos, que va votar a favor de l’aprovació de l’Agenda Urbana instant-li a la cerca de finançament perquè el document “no quede en un brindis al sol”. En canvi, Vox va mostrar el seu rebuig al pla d’acció en considerar que els objectius són “impossibles” d’assumir i constitueixen “una imposició de l’esquerra” per a “sotmetre a la població”.

Per part de Guanyar, Pablo González va criticar que el document s’ha fet “amb pressa”, està mancat de dades i opina que “sembla més un exercici de lloança al govern” en qüestions com la conversió en zona de vianants o Entença. En similars termes es va expressar Aaron Ferrándiz (Podem), que troba “insuficient” el treball realitzat, mentre que Màrius Ivorra (Compromís) retrau que el pla d’acció no atenga, sota el seu punt de vista, a temes com la falta d’oportunitats o el problema d’erosió del terreny.

Marcos Martínez, l’edil no adscrit, lamenta que estiguem davant un document que “no il·lusiona a la gent”, un extrem que nega l’alcalde, que defensa el procés de participació dut a terme per a “fer còmplices” a la ciutadania, alhora que aclareix que els projectes recollits en l’Agenda Urbana són “els que tenen major coherència amb l’estratègia de desenvolupament sostenible” i que tenen més possibilitats d’accedir a subvencions europees. Ara com ara s’aspira a rebre 20 milions d’euros.

Send this to a friend