‘Antològica’, un recorregut per la “llibertat” d’Antoni Miró

L’exposició, composta per 180 peces, es va inaugurar ahir en l’IVAM CADA

‘Antològica’, un recorregut per la “llibertat” d’Antoni Miró
La mostra ‘Antoni Miró: Antològica’, es va inaugurar ahir, i es podrà visitar fins a juny de l’any que ve. XAVI TEROL

Al voltant de 180 peces composen l’última exposició de l’artista alcoià Antoni Miró. ‘Antològica’, nom d’aquesta mostra, es va inaugurar ahir en la planta baixa de l’IVAM CADA, és a dir, en la de la Fundación Caja Mediterráneo, i amb ella conclou la capitalitat cultural ostentada per Alcoi durant aquest any 2021, i d’alguna manera, també forma part de l’homenatge que la ciutat li està dedicant a Miró en aquest any, en el qual ha sigut nomenat Fill Predilecte d’Alcoi i Medalla d’Or.
Miró ensenya en aquesta exposició una selecció d’obres des de l’any 1960 fins a l’actualitat, per la qual cosa, ‘Antològica’, suposa recórrer la trajectòria d’aquest artista i veure reflectits en les seues peces nombrosos temes d’interés social, humà i plàstic, dins del realisme.
Així, s’exhibeix des de ‘L’Òpera prima’, passant per les sèries com ‘Amèrica Negra’, ‘El Dòlar’, ‘Pinteu Pintura’, ‘Vivace’ o ‘Sense Títol’, etc.
Així mateix, hi ha una representació reduïda d’escultures en diversos materials, com a bronze o acer tallen, de les quals, ‘Suite Eròtica’ es troba en la part exterior de l’IVAM CADA.
Part de les obres exposades han sigut cedides per col·leccions particulars i per diferents museus com l’IVAM, MUBAG, PMG de la Universitat de València, Fundación Bancaja i Fundación Mediterráneo.
Aquesta exposició es podrà visitar fins al 30 de juny de l’any que ve.
La periodista Reis Joan va ser l’encarregada de conduir l’acte inaugural, al qual van acudir nombroses persones, a més del mateix Antoni Miró, també el conseller d’Hisenda, Vicent Soler; l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés; l’escriptor Jordi Botella; i el cantant Jordi Gil.
Tant Joan, com Soler, Francés, Botella i Gil, van remarcar la llibertat que desprén l’obra d’Antoni Miró, i la capacitat d’aquesta d’alçar la mirada crítica en aquelles persones que la contemplen, “removent consciències”, tal com es va assenyalar en la inauguració. Així, Joan li va qualificar com a “pintor de la llibertat” per posar el focus en nombroses i variades denúncies socials, com el racisme o el capitalisme, entre altres, a més de la seua destacada obra en la qual la dona, i el seu cos, centren les mirades.
Malgrat les seues poques paraules, Miró –davant els mitjans– es va mostrar agraït per tot el que està vivint i va destacar que, a més de la gran quantitat d’obres exposades, encara té moltes més.

EXPOSICIÓ A LA LLOTJA
Alhora que la planta baixa de l’IVAM CADA alberga ‘Antològica’, Antoni Miró, i principalment les seues obres, protagonitzen l’exposició que es troba a la Llotja de Sant Jordi –formant part del nou cicle expositiu–, en la qual es mostren les sèries més recents de Miró, produïdes des de l’any 2012 amb un total de 70 peces, com ‘Personatges’, ‘Mani-Festa’, ‘Costeres i Ponts’, ‘Suite Havana’ i ‘Nus i Nues’.

Send this to a friend