Desmantellada una empresa clandestina a Alcoi on “explotaven” als treballadors

Una denúncia anònima va propiciar una investigació policial

Desmantellada una empresa clandestina a Alcoi on "explotaven" als treballadors
Instant de la detenció de l’empresari. | POLICIA NACIONAL

La Policia Nacional ha detingut a un home de 43 anys a Alcoi, de nacionalitat marroquina, acusat de cometre un delicte contra els Drets dels Treballadors i Tràfic d’Éssers humans.

La investigació va ser iniciada per la Brigada d’Estrangeria de la Comissaria d’Alcoi el mes de juny, després de rebre una informació anònima en la qual s’adonava d’una possible activitat il·legal en una nau industrial. En el transcurs de la investigació es va prendre declaració a una víctima d’explotació laboral que va acudir voluntàriament a la Comissària de la Policia Nacional, on va denunciar haver estat explotada laboralment a l’interior de la nau investigada, situada en un polígon industrial de la ciutat d’Alcoi.

La víctima, segons va relatar, des que va arribar a Espanya procedent del seu país –Marroc–, havia treballat per a un empresari del sector del tèxtil, concretament en el reciclatge de roba, amb la promesa d’un contracte laboral, trobant-se en situació irregular al nostre país, i realitzant les seues funcions en “condicions de semi-esclavitud”, segons es detalla des de la Policia Nacional.

Segons el denunciant, l’empresari li feia treballar set dies a la setmana, en horari de matí i vesprada, per la qual cosa rebia un salari setmanal de 150 euros.

De la mateixa manera, va manifestar haver estat pernoctant en la nau en un matalàs en el sòl juntament amb els sacs de roba i menjant el que portava una altra treballadora, la qual es trobava en circumstàncies laborals similars.

Tots dos rebien instruccions de l’empresari, de no obrir a ningú sota cap circumstància i avisar-li si detectaven qualsevol moviment estrany de vehicles que poguera suposar la presència de la policia o de la inspecció de treball.

La víctima, una vegada va fugir i va abandonar la nau, va ser amenaçat per l’empresari, que estava en possessió del seu passaport, amb manar la seua documentació al Marroc on tenia contactes i patiria les conseqüències si era expulsat.

Els investigadors després d’identificar a l’empresari van poder comprovar que, “de forma molt discreta, es realitzava una activitat empresarial irregular relacionada amb el reciclatge de tèxtils a l’interior de la nau investigada”.

INSPECCIÓ DE LA NAU I DETENCIÓ DE L’EMPRESARI
Realitzades totes les perquisicions policials necessàries, agents de la Brigada d’Estrangeria de la Policia Nacional d’Alcoi en el marc d’un dispositiu policial procedeixen a realitzar una entrada i inspecció en la nau localitzant a l’interior a dos treballadors amagats en el seu interior, un home de 28 anys i una dona de 42 anys, tots dos de nacionalitat marroquina.

Els treballadors, també en situació irregular, realitzaven la seua labor de selecció i cort del tèxtil reciclatge “sense cap mesura de seguretat, mancant de ventilació la nau ni mitjans de protecció i cobrant per això sous mínims sense contracte ni cap assegurança”.

A l’interior de la nau es va recuperar el passaport i la documentació de la víctima fugida i es va poder constatar les condicions en les quals pernoctava i va viure durant la seua estada en la nau.

El detingut va ser traslladat a dependències de la Policia Nacional a Alcoi on va romandre fins a concloure les gestions necessàries i prestar declaració com a detingut.

Send this to a friend