El dèficit crònic d’anestesistes de l’Hospital d’Alcoi

La plantilla ha disminuït a més de la meitat, per la qual cosa la llista d'espera quirúrgica ha crescut considerablement

Déficit crónico de anestesistas
Exteriors de l’hospital Verge dels Lliris d’Alcoi. ARXIU

En l’últim Ple municipal s’elevava a declaració institucional una moció presentada pel PP instant la Conselleria de Sanitat a incentivar la contractació urgent d’especialistes per a reforçar el servei d’anestèsia de l’hospital Verge dels Lliris. Aquest problema, que a Alcoi no és nou i s’ha vingut mantenint de manera crònica –encara que amb alts i baixos– des de fa més d’una dècada, comporta un augment de les llistes d’espera quirúrgiques i que ara, a més, amb la crisi sanitària derivada del coronavirus, el problema s’ha aguditzat.

La situació, de fet, s’ha tornat ja insostenible, segons denúncia un mèdic cirurgià de l’Hospital en una carta remesa al Síndic de Greuges, i que ha sigut admesa a tràmit. En l’escrit s’exposa el dèficit crònic d’especialistes que pateixen molts hospitals comarcals i, especialment, els més perifèrics de la Comunitat Valenciana. Serveis deficitaris com a urgències, radiologia, laboratori o anestèsia, considerats essencials perquè d’ells depén en gran manera l’activitat de la resta de l’Hospital.

Més concretament, el servei d’anestèsia de l’hospital alcoià es troba al 50% a conseqüència de baixes, jubilacions, trasllats i excedències. A més, en l’actual plantilla hi ha persones amb diferents graus de reducció de jornada. Una conjuntura que se succeeix després que la pandèmia provocada per la Covid-19 hi haja tensionat el sistema de salut fins a posar-lo contra les cordes i aconseguir el col·lapse en alguns moments.

La conseqüència directa de la falta de mèdics anestesistes és un descens de les operacions de l’Hospital a la meitat i una ampliació de les llistes d’espera, que al seu torn ja havien crescut per la paralització de l’activitat ordinària durant la recent crisi de la Covid. “Les últimes dues ones de la pandèmia han agreujat, si cap, aquest problema, portant-lo en el moment actual a ser insostenible”, remarca aquest cirurgià en la seua queixa remesa al Defensor del Poble valencià.

Segons les dades corresponents al mes de febrer publicats per la Conselleria de Sanitat, la demora mitjana per a una intervenció quirúrgica se situa actualment en els 166 dies a l’Hospital d’Alcoi. No obstant això, des del col·lectiu de mèdics anestesistes s’assegura que aquesta espera “podria estar rondant, en algunes patologies, els dos anys en el millor dels casos”.
En aquest sentit, cal tindre en compte que als pacients en llista d’espera se’ls ofereix operar-se en un centre concertat –a través del denominat Pla de xoc–, però molts malalts “no són candidats a ser derivats a altres centres, per la seua pròpia patologia, per motius socials, o perquè els hospitals concertats no els accepten”.

Així mateix, afigen que aquesta pressió que es repeteix en altres especialitats dels serveis centrals, contrasta amb la situació d’altres centres hospitalaris on les plantilles presenten excedents, de manera que reclamen equilibrar la situació entre hospitals i incentivar la contractació d’especialistes en aquells departaments deficitaris.

Amb tot, la falta d’anestesistes no és un problema nou en aquest departament de Salut. A mitjan 2000, l’Hospital d’Alcoi era encara un dels pocs centres de la Comunitat que no oferia a les parteres anestesia epidural i el motiu no era altre que l’existència d’una plantilla insuficient. Aquesta circumstància va fer que durant anys nombroses alcoianes decidiren tindre els seus fills en altres centres públics de fora de la ciutat o en clíniques privades. Finalment una reestructuració de personal del servei va facilitar l’aplicació d’aquesta anestèsia per a un part sense dolor, després d’anys de reivindicacions.

Send this to a friend