El dia 17 de juny es constituiran els ajuntaments i Les Corts, el 26

En el cas de la Generalitat, el debat d'investidura coincidirà amb la campanya de les eleccions generals

Reforma energètica de la Casa Consistorial alcoiana
Exterior de l’Ajuntament d’Alcoi.

Després de la primera cita electoral d’enguany, els representants polítics triats encaren la constitució dels ajuntaments i del parlament autonòmic. Les corporacions municipals es constitueixen en sessió pública el vinté dia posterior a la celebració dels comicis, en aquest cas serà el pròxim 17 de juny.

Serà elegit alcalde el regidor que aconseguisca la majoria absoluta dels vots i si ningú l’aconsegueix, es proclamarà primer edil el candidat de la llista més votada. En el cas d’Alcoi, són Toni Francés, del PSOE (amb 9 regidors), Àlex Cerradelo, de Compromís (amb tres regidors) i Sergi Rodríguez, de Guanyar (amb dos regidors), els que tractaran d’arribar a un acord per a la suma de 14 edils, o en cas contrari, proclamar a Francés alcalde.

Respecte a la configuració del govern en Les Corts Valencianes, l’avançament de les eleccions generals al 23 de juliol anunciat la setmana passada pel president del Govern, Pedro Sánchez, suposarà que en la Comunitat Valenciana coincidisca el debat per a la investidura de Carlos Mazón (PP) com a nou president de la Generalitat amb la campanya dels comicis generals.

Cal recordar que l’actual president del Consell, Ximo Puig, va optar en signar el decret de convocatòria per fixar una data més tardana, ja que buscava un dia simbòlic, establint per al 26 de juny, data en què es compleix el seixanté aniversari del famós discurs de Kennedy al costat del mur de Berlín, la constitució del nou parlament. Segons estableix el reglament, una vegada constituïda la nova legislatura i els 99 diputats hagen pres possessió de l’escó i formada la Mesa de la Cambra, s’obri un termini de dotze dies perquè els grups presenten les propostes de candidats a presidir la Generalitat.

Després d’aqueix termini, que finalitzaria el 8 de juliol, la Junta de Síndics fixarà la data de celebració del ple d’investidura entre l’11 i el 14 de juliol, proposant com a candidat a qui en les consultes haja obtingut major suport. Mazón necessita majoria absoluta en primera votació, que obtindria si als seus 40 escons se sumaran els 13 de Vox, i en cas de no aconseguir-la es procedirà a una nova votació 48 hores després, en la qual li bastaria la majoria simple de l’hemicicle.

Send this to a friend