El nou pla local de residus recupera la recollida porta a porta

El document estableix les bases del nou contracte de recollida de fems, que finalitza en 2024

El nou pla local de residus recupera la recollida porta a porta
La proposta de recollida porta a porta eliminaria el sistema de contenidors. | ARXIU

Amb els vots a favor del govern socialista, Partit Popular i Ciutadans, i l’abstenció de la resta de forces polítiques, l’Ajuntament d’Alcoi va aprovar en el Ple del divendres el pla local de gestió de residus, un document de caràcter tècnic “fonamental”, en paraules del regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, per a “conéixer dades objectives sobre l’estat actual de la ciutat i saber a on volem dirigir-nos” en matèria de polítiques de gestió de residus. El pla, redactat per una consultora ambiental amb la participació dels tècnics municipals, atén les noves lleis en aquest àmbit, alhora que compleix amb la previsions incloses en el vigent pla integral de residus de la Comunitat Valenciana, sent el seu horitzó d’actuació fins a 2025.

Aquesta nova eina estableix quatre línies o eixos de treball que es desenvolupen en blocs temàtics amb objectius com el consum responsable, la reutilització, l’educació ambiental de la ciutadania o la necessitat d’avançar en la gestió de residus. Entre les propostes de millora destaca la implantació de la modalitat de recollida de fem porta a porta, la qual cosa implica eliminar l’actual sistema de contenidors i tornar a l’antic servei consistent a deixar els residus –ben separats per fraccions (orgànica, envasos, paper i cartó, resta i vidre)– davant del portal el dia que correspon segons un calendari de recollida.

Sobre aquest tema, el regidor avança que s’implantaria en una primera fase i de forma pilot en zones que es consideren adequades, començant pel Centre i Zona Alta, Viaducte, Batoi, Font Dolça i disseminats, més o menys el que correspondria a un terç de la població. Al seu torn, la recollida porta a porta aniria acompanyada d’un canvi en la taxa de fems municipal, passant de l’actual tarifa plana domèstica al pagament per generació, en funció de la quantitat i tipus de residus generats, penalitzant als qui no reciclen. Per a això, es contempla una fórmula de recollida selectiva amb identificació de l’usuari.

“La llei és molt clara en aquest sentit i per a les ciutats de més de 50.000 habitants serà obligatori aplicar el porta a porta”, remarca Jordi Silvestre, qui explica que en comerços, per exemple, ja funciona amb èxit aquesta modalitat amb la recollida del cartó, i de cara a la posada en marxa en l’àmbit domèstic, es duran a terme campanyes de comunicació i informació, a part d’avaluar i fer seguiment de l’experiència pilot prevista.

NOU CONTRACTE DEL SERVEI
El pla de residus és un diagnòstic que s’ha fet de cara a la revisió de la contracta del servei de recollida de fems, que venç en 2024. Recordar que el maig passat s’aprovava una primera pròrroga del contracte vigent des de 2018 i encara es podrà prorrogar un any més.

En aquests moments, l’Ajuntament centra els seus esforços a tirar avant l’expedient necessari per a licitar la redacció del plec de condicions que establirà les bases del nou contracte, que haurà d’estar adjudicat en 2024.

Send this to a friend