El portal documental BIVIA duplica les seues consultes

Aconsegueix el milió i mig des de la seua posada en marxa

El portal documental BIVIA duplica les seues consultes

Segons l’estadística del 2020, s’han realitzat un total de 615.831 consultes, la qual cosa suposa quasi pràcticament doblar les de l’any anterior (356.047), mentre que el total acumulat supera el milió i mig (anys 2017-2020: 1.504.024 consultes).

Entre les causes d’aquest gran increment està sobretot l’augment de fons digitalitzats, més familiarització dels investigadors i públic general en la seua consulta i, lògicament, la preferència de  moltes persones per la consulta telemàtica en lloc de la presencial.

Per al 2021 està previst sumar tota la documentació que s’ha estat digitalitzant al llarg del 2020, entre altres, la bibliografia alcoiana en domini públic per haver superat els 70 anys de la mort del seu autor.

Entre els documents més consultats està la premsa històrica, que supera les 40 capçaleres de premsa alcoiana de 1865 a 2013. En total s’hi poden consultar uns 10.000 exemplars de premsa editada a Alcoi durant més de cent anys que, en total, sumen més de 300.000 pàgines. Quasi la totalitat dels exemplars poden descarregar-se, excepció feta del periòdic Ciudad, del quals sols està permesa la seua consulta, per motius de propietat intel·lectual i protecció de l’empresa de la capçalera. Tota la premsa està en format pdf, de fàcil consulta i a més permet la cerca per paraules gràcies a la tecnologia OCR de reconeixement electrònic de paraules. La consulta pot fer-se tant des del buscador de BIVIA com des del mateix periòdic que es consulta.

Entre les capçaleres completes estan Ciudad de Alcoy (1953-2013), Diario de Alcoy (en diverses èpoques: 1865, 1914 i 1945), Los Domingos de Abril (1886), El Faro (1930-1936), els programes de les festes de moros i cristians (1900-1936), Joven Guardia (1937-1938), La Lucha (1893-1898), Orientación Social (1931-1936), Revista Alcoyana (1916-1923), Ruta Confederal (1937-1938), El Serpis (1878-1897) i La Voz del Pueblo (1912-1936).

Sens dubte, Alcoi va ser una de les ciutats amb major presència de mitjans de premsa, com ho destaquen diversos treballs d’investigació.

Per altra banda, BIVIA també ha incorporat la col·lecció de litografies propietat de l’Arxiu Municipal d’Alcoi impreses en el taller valencià de l’artista alcoià Antonio Pascual i Abad entre 1839 i 1880. Moltes d’aquestes litografies es presenten en dues varietats, en blanc i negre i en color. Les il·luminades en color van ser pintades a mà per les seues filles Isabel i Matilde Pascual. D’elles destaquem «Smo. Cristo de la Sangre, venerado en Liria», «N.ª Sra. de la Candelaria, de Arequipa», «San Vicente de Paúl» i la «Adoración de los Reyes Magos». Pel que fa a la temàtica, aquesta col·lecció inclou litografies de tema religiós, entre les quals destaquen una sèrie de quatre estampes dedicades a Santa Matilde a Terra Santa i una sèrie històrica de quatre làmines sobre la reina Isabel la Catòlica.

“Des de la Regidoria de Cultura felicitem a la ciutadania per l’ús d’aquesta ferramenta tecnològica que combina alhora la preservació documental i la difusió del patrimoni documental. Com sempre diem, Smart City és utilitzar la tecnologia per facilitar la vida a la ciutadania i va des de les càmeres que ajuden a localitzar a possibles autors de delictes a per exemple aquesta eina”, ha afirmat el regidor de Cultura, Raül Llopis.

Cal recordar que la Biblioteca Virtual d’Alcoi (BIVIA-  https://bivia.info/ ) és un projecte de difusió digital del patrimoni documental de la ciutat d’Alcoi impulsat per la Xarxa de Biblioteques Municipals i l’Arxiu Municipal d’Alcoi. En BIVIA es poden trobar col·leccions digitalitzades procedents de fons municipals, així com d’altres fons pertanyents a entitats col·laboradores en el projecte.

La principal finalitat de BIVIA és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni documental alcoià seguint uns objectius: impulsar la digitalització del patrimoni documental de la ciutat, fer visibles unes col·leccions que, en la majoria dels casos, únicament poden consultar-se a la mateixa ciutat, i facilitar els instruments per a la seua preservació digital. BIVIA està oberta a la col·laboració d’altres entitats, biblioteques, arxius i autors que desitgen difondre les seues col·leccions digitalitzades relacionades amb la nostra ciutat.

Des de la pàgina principal de BIVIA es pot realitzar una cerca simple o avançada per qualsevol terme de cerca. Des de l’apartat «Quadre» s’accedeix al Quadre de classificació, que pot ser útil per a fer consultes per sèries documentals. A la pàgina principal, s’ofereix també una finestra de col·leccions per facilitar la recerca als usuaris que es pot anar modificant.

Send this to a friend