Els allotjaments hotelers es ressenten en un atípic estiu

La baixa ocupació dels allotjaments a Alcoi aboca al sector a una difícil situació

Els allotjaments hotelers es ressenten en un atípic estiu
Allotjament rural situat al parc natural de la Font Roja.

Desencantament entre el sector hoteler d’Alcoi després del baix nivell d’ocupació que estan presentant els allotjaments en el que portem d’aquesta atípica campanya estival. Les previsions eren moderadament esperançadores, després d’una passada Setmana Santa amb xifres que es van acostar a la màxima ocupació, i sumat al convenciment que molts turistes prioritzarien l’assossec de l’interior de la província a la massificació de la costa. L’arribada de juliol ha suposat un pitxer d’aigua freda per al sector a les nostres comarques, que ha vist com aqueixes previsions no s’han complit.

L’índex d’ocupació en els prop de deu establiments hotelers d’Alcoi va rondar el 26% –possiblement el pitjor que es recorda– en 2020, pràcticament la meitat dels quals es va registrar l’any pre-crisi sanitària. S’espera que les xifres de 2021 superen a les del passat any, encara que seguiran ben allunyades de les quals es registraven de mitjana abans de l’arribada de la pandèmia.

Davant aquesta difícil situació, el sector continua apostant per atraure a un públic amb major poder adquisitiu; amb un model que antepose la sostenibilitat del territori a les massificacions que es produeixen en els nuclis de platja. La presidenta de l’Associació de Turisme Alacant Interior, Indira Amaya, també reclama per a Alcoi la posada en marxa d’un pla mestre de recuperació d’edificis on instal·lar allotjaments hotelers. Posa l’exemple de la finca Brutinel –situada en la part alta de El Salt– i de propietat privada; o de diferents edificis amb aire patrimonial situats en el centre de la ciutat. “Alcoi mereix un projecte estrela, amb el qual recuperar i potenciar el patrimoni industrial i convertir-se en un referent en matèria d’ecoturisme”, afirma la presidenta de l’entitat turística.

D’altra banda, apunta a la necessitat de posar en valor els recursos dels quals disposa la ciutat, al·ludint al seu enclavament entre dos parcs naturals; la variada oferta gastronòmica; les diferents vies i senderes per a recórrer caminant o amb bicicleta; el valor patrimonial de recursos com les pintures rupestres de La Sarga.

Send this to a friend