Gala 9 d’Octubre a càrrec de Llúcia Martín i Xavi Mira al Calderón

Els premiats d’enguany són, en la modalitat individual, Josep María Segura i els herois de la pandèmia en la col·lectiva

xavi mira
L’actor alcoià Xavi Mira a un concert del mes de juliol | Archivo

Un any més, dos rostres i persones conegudes i reconegudes dins del món de la nostra cultura han sigut triades per a l’acte del 9 d’Octubre. D’una banda, la catedràtica alcoiana Llúcia Martín serà l’autora del manifest de la festivitat dels valencians; i per un altre, l’actor i presentador Xavi Mira, serà el conductor de la gala, que de nou, se celebrarà en el Teatre Calderón, encara que en aquesta ocasió amb un aforament molt més limitat i al qual només es podrà accedir mitjançant invitació.

Malgrat la pandèmia, es manté el format habitual d’aquesta commemoració en la qual, com sempre, hi haurà música en directe amb un concert de la Corporació Musical Primitiva i posteriorment tindrà lloc el lliurament dels premis, que enguany han sigut atorgats al que fóra director del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó durant dècades, Josep María Segura, en la modalitat individual, i a títol col·lectiu, a tots els treballadors i treballadores essencials durant l’actual crisi sanitària.

L’acte arrancarà a les 12 hores i s’allargarà fins al voltant de les 14 hores i serà l’epicentre de la programació del pròxim divendres. Respecte a l’autora del manifest, Martín és catedràtica de la Universitat d’Alacant en literatura medieval i especialista en la tradició animalística. A més, és gran coneixedora de l’obra d’Ausiàs March i ha participat en altres línies de recerca com la lexicografia catalana medieval i la informàtica i la filologia. D’altra banda, va ser directora entre el 2002 i el 2012 de la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives i actualment és presidenta d’una de les cinc comissions que formen el Consell de Cultura d’Alcoi, concretament, la dedicada a les lletres i la literatura. El regidor de Cultura, Raül Llopis, es refereix a ella com una “persona compromesa amb la cultura, sempre participativa” i assegura que “té mèrits i trajectòria suficient per a ser la lletra i la veu del nostre manifest”.

Quant a Xavi Mira, l’actor, presentador i conductor, compta amb una llarga trajectòria en el món de la interpretació, tant al cinema, la televisió o el teatre. El seu rostre ha aparegut en sèries destacades com a ‘Física o Química’ o ‘Doctor Mateo’, entre moltes altres com l’actual ficció de TVE ‘Servir y Proteger’ o ‘Madres. Amor y vida’ que s’està emetent en Telecinco. A nivell local, Mira encapçala ara mateix el projecte Cultura Km0 a través del qual s’ajuda al sector de la cultura d’Alcoi mitjançant la compra en el comerç local. Llopis comenta respecte a Mira que “amb la seua professionalitat segur que donarà qualitat i ritme a aquest acte que reconeix la nostra cultura, única i irrepetible, la que ens fa ser com som, i de la qual estem profundament orgullosos”.

Send this to a friend