Inaugurada la XIV edició de les Jornades per a la Sostenibilitat de Muro

La XIV edició de les Jornades per a la Sostenibilitat de Muro s’ha inaugurat aquest dissabte 24 de febrer, amb una àmplia varietat d’activitats que es duran a terme fins al 25 de març.

L’espai d’art “Arpella”, a l’Arxiu Municipal, s’ha vestit de gala aquest dissabte de matí per a inaugurar les XIV Jornades per a la Sostenibilitat i rebre a les diverses autoritats i públic que ha assistit. Destacar la presencia de Paco Álvarez Molina, Director General d’Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, que ha inaugurat l’acte i signat al llibre d’or de l’Ajuntament.

A les 11 del matí s’inauguraven les jornades amb el parlament del Regidor de Medi Ambient i Noves Tecnologies, Eli Pérez, qui ha donat la benvinguda a tots els assistents. Al seu discurs el regidor ha fet referència a “la necessitat de canvi de model econòmic, social i polític, basat amb valors essencials com la solidaritat, la dignitat humana, la justícia social i la sostenibilitat ecològica i democràtica, que és el que proposa l’Economia del Bé Comú. I el respecte al medi ambient i el territori és un eix estratègic d’aquest canvi de model econòmic.”

També ha fet referència a com tots els ciutadans poden contribuir a fer un món més sostenible: “La ciutadania, amb xicotets gestos, com ara comprar productes de temporada, utilitzar el comerç de proximitat, consumir producte local, anar més a peu, gastar menys envasos… podem fer més sostenible aquest món” ha remarcat Eli Pérez.

L’acte ha continuat amb el parlament de l’Alcaldessa de Muro, Jacqueline Cerdà, la qual al seu discurs ha recalcat que “és evident que les coses no s’han fet bé, que el model socioeconòmic imperant és insostenible i ho serà mentre no es vehiculen mecanismes ètics d’honestedat i sobretot d’estima al nostre territori i el nostre món”. “Desitge que aquestes jornades ens facen reflexionar sobre la necesitat de polítiques adreçades a posar en valor el nostre territori” ha dit l’alcaldessa.

A continuació Paco Álvarez, ha impartit la conferència inaugural anomenada “Què és la sostenibilitat?”, on s’ha fet referència al terme “sostenibilitat”. Paco Álvarez ha explicat que avui en dia a tot se li diu sostenible però per a ell la sostenibilitat es troba en la intersecció de les esferes social, econòmica i mediambiental. “Cada vegada que es pren una mesura en l’esfera social o en l’esfera econòmica cal veure quin impacte té aquesta en les altres esferes. És aquí on hi ha el desenvolupament sostenible “, ha afirmat.

Paco Álvarez, ha explicat el canvi que s’està duent a terme actualment en el camp de l’economia social, que sempre s’havia restringit a cooperatives, societats laborals o mutualitats però en què “Europa s’ha posat les piles”. A més, s’ha destacat la importància d’aquest terme ja que com assenyala Álvarez, “de què serveix una empresa que només genera beneficis però no genera benestar social?”. Avui dia factors com la pobresa, el canvi climàtic, les crisis econòmiques i financeres o l’esgotament dels recursos naturals són de tal importància que no es poden deixar de banda. L’empresa ha de generar un benefici a la societat, si una empresa fa mal al medi ambient o fa mal a la societat, indica Álvarez, no serveix per a res. “Ja no es parla de rendibilitat financera sinó de rendibilitat social-financera”, ha afirmat.

Al finalitzar la seua intervenció, el ponent ha respost a les preguntes d’un públic que atentament ha seguit aquesta interessant conferència.
Posteriorment, el regidor de medi ambient ha reprès l’acte, inaugurant les 3 exposicions preparades enguany i donant les gràcies als que les havien fet possibles: “Aus de Mariola: de pinzell i obturador”, que ens mostra il·lustracions i fotografies de diversos autors, sobre les aus del nostre Parc Natural; “Transformant la realitat V”, que ens mostra obres de diversos artistes fetes amb objectes reutilitzats i “Bonsais”, una mostra de diversos bonsais de l’Associació Bonsai Muro. Un representant de cadascuna d’elles han intervingut explicant-les al públic present: Vicent Julià, per part dels fotògrafs; Chemi Galiano, per part dels artistes i Vicent Solbes, president de l’Associació Bonsai Muro.
Per a finalitzar, Elia Gozálbez, cronista de Muro i presidenta de l’Institut d’Història l’Almoroig, ha presentat el primer concurs d’engalament de balcons Vila de Muro, que té com a finalitat recuperar la tradició de tindre plantes amb flors als balcons de la població i que els últims anys s’ha perdut.

El regidor també ha agraït als membres de T’Avalem Muro que durant tot el matí han organitzat tallers de reciclatge per als més menuts al voltant de l’Arxiu Municipal.
Tot seguit s’ha oferit un tast de cerveses artesanes i productes locals per a tots els assistents.

Send this to a friend