La companyia Antonio Gades torna amb ‘Bodas de Sangre’

Actua aquesta vesprada en el Teatre Calderón, a partir de les 19’30 hores

La companyia Antonio Gades torna amb ‘Bodas de Sangre’
Artistes que intervenen en l’espectacle. | JAVIER DEL REAL

El recentment mort cineasta Carlos Saura, junt Antonio Gades, van crear aqueixa inoblidable pel·lícula basada al seu torn en el ballet ‘Bodas de Sangre’, amb Gades i Cristina Hoyos com a principals protagonistes. -Les parets no tapen. El temps no cura. Una mare ancorada en el rancor accedeix al fet que el seu fill es case amb la que fora núvia d’un dels Félix, família que li va arrabassar al seu marit i al seu fill. La força de l’irremeiable arrossega cap al seu destí als personatges d’aquesta tragèdia onírica en la qual es donen la mà l’amor i la mort, sota l’influx de l’arsenal simbòlic del geni de Lorca. Una història sens dubte atemporal, apassionada i apassionant-.

El programa es complementarà amb ‘Suite Flamenca’. Aquesta suite es compon de set peces de ball flamenc tradicional, sols, duos i balls de grup, que Gades va presentar amb la seua pròpia visió del ball flamenc. La Interpretació de Gades que va ser inicialment descrita com “avant-garde” és ara considerada com un clàssic. Totes dues obres estan dirigides artísticament per Stella Arauzo, la qual així mateix intervé en algunes escenes.

En 1974 Antonio Gades faria un pas de gegant per a la dansa espanyola amb la creació del seu ballet ‘Bodas de Sangre’, basat en l’obra homònima de Federico García Lorca, qui al seu torn va recollir la notícia d’un succés ocorregut en Níjar en 1928. L’adaptació per a ballet la va realitzar Alfredo Mañas, qui ja havia col·laborat amb Antoni deu anys abans en el Don Juan. La Companyia, que en aquells dies comptava amb poc menys de vint persones, seria l’encarregada de posar-la en escena, i el lloc triat per a l’estrena mundial seria el Teatre Olímpic de Roma, el dia 2 d’abril de 1974. Respecte a l’obra el ballarí i coreògraf afirmava: “Amb Bodas de Sangre vaig voler retre-li homenatge al poeta havent-me de que anar a Roma per a estrenar-la. Soc fill d’una cultura mediterrània, que és una cultura de gelosia, amor, mort i que no sols existeix en el ball, sinó en la literatura i la pintura i altres arts. El sentiment tràgic és sempre una constant. ‘Bodas de Sangre’ és veritablement una tragèdia impregnada de folklore. Sempre m’interessa l’obra lorquiana, principalment perquè descriu en profunditat, densitat i intencions al poble andalús”. Sis anys després de l’estrena del ballet en els més importants teatres del món, Antonio Gades es va posar a les mans del director Carlos Saura per a realitzar la versió cinematogràfica del ballet.

REEIXIT ESPECTACLE
Sens dubte es tracta d’un dels espectacles de dansa espanyola més aclamats a nivell internacional el que estarà en el Teatre Calderón d’Alcoi hui dissabte a partir de les 19’30 hores, de la mà de l’Associació d’Amigos de la Música d’Alcoi i amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Teatre Calderón. Seran quasi 30 artistes, entre balladors, balladores i guitarristes de la prestigiosa Companyia Antonio Gades. Una oportunitat única per als aficionats i professionals de la dansa espanyola i el flamenc, d’Alcoi i comarques, els quals podran gaudir d’un espectacle que només es pot veure en grans capitals i grans teatres.

PRESÈNCIA MARÍA ESTEVE I RAFAEL *AMARGO
Amb motiu d’aquest espectacle, s’ha confirmat la presència de María Esteve –filla d’Antonio Gades i de Pepa Flores (Marisol)–, presidenta de la Companyia Antonio Gades i en el públic estarà el reconegut ballarí Rafael Amargo, posseïdor de diversos Premis Max.

Send this to a friend