La Dependent torna als escenaris amb ‘Professor Lazhar’

Es tracta d'un monòleg protagonitzat per Vicent Pastor i dirgit per Gemma Miralles

La Dependent torna als escenaris
Una escena de l’obra que es podrà veure en el Teatre Calderón.

La companyia teatral alcoiana La Dependent presenta en el Teatre Calderón, el 27 i 28 de gener (20 hores), ‘Professor Lazhar’, una obra original de l’autora quebequesa Évelyne de la Chenelière, amb versió en valencià de Pasqual Alapont. Baix la direcció de Gemma Miralles i la interpretació de Vicent Pastor, aquest monòleg pretén transportar l’espectador des d’Argèlia fins a una escola de Canadà, experimentant els diversos xocs culturals que van produint-se i que va haver de viure el mestre Bashir Lazhar durant la seua etapa migratòria.

En paraules de Joanfra Rozalén, productor de l’obra i director de La Dependent, aquest “és un projecte multidisciplinari” perquè combina el monòleg interpretat per Pastor, amb una atmosfera musical que “actua com a segon personatge”, amb composicions de Rafa Arnal i Blas Pairy, i un conjunt de cinc peces audiovisuals, de Jordi Pla i Patricia Barrachina, que permeten apropar el públic als escenaris de la història.

Però no sols aquest caràcter transversal és el que fa de ‘Professor Lazhar’ una obra peculiar, sinó també, i en especial, la carrega emocional que hi ha darrere del monòleg. Procedent d’un poble del nord d’Argèlia “amb cultura occidental”, amb la condició d’immigrant, i amb el somni frustrat de portar amb ell als fills i a la dona, Bashir Lazhar es troba sorprès en adonar-se’n que la suposada superioritat cultural que imaginava trobar al nou institut de Canadà deixa molt que desitjar i treballa per trencar aquest sistema educatiu i apropar-se als alumnes i a les seues preocupacions i emocions.

L’acceptació de la pèrdua i el dol, la integració i convivència amb altres cultures, o la lluita per un sistema diferent, són els assumptes que protagonitzen aquesta aventura i conviden a la reflexió. “L’espectacle és l’essència de la confrontació de dues cultures i de dues maneres d’entendre la vida i l’educació”, expressa Rozalén, “és el xoc entre com pensa ell que s’han de fer les coses i la cultura canadenca, que té altres consideracions”.

Un espectacle pedagògic i emotiu que aquest divendres arribarà al Calderón i que té previst visitar altres punts de la geografia valenciana en els pròxims mesos. “Hem estat treballant ja amb el Sindicat Agrícola de Puçol, el 10 de febrer anirem a la Llotja d’Elx, del 24 al 27 de març estarem a la sala Russafa de València i el 2 d’abril visitarem el Centre Cultural de Benetússer”, comenta el director de la companyia. Així mateix, assenyala que des de La Dependent es marquen com a possible objectiu fer arribar la història d’aquest Mestre a altres centres educatius com a funció matinal de caràcter escolar.

Les entrades estan a la venda en la pàgina web de Ticketalcoi i la companyia treballa sense pausa per compartir la història de Lazhar amb tot el públic que ho desitge, en especial als joves estudiants i als docents, que, d’igual manera que el protagonista d’aquesta història, somien amb un sistema millor.

Send this to a friend