La Diputació d’Alacant a través d’imatges: així és l’exposició que repassa els 200 anys d’història de la institució

La corporació celebra enguany el seu 200 aniversari amb activitats per tota la província

La Diputació d'Alacant a través d'imatges: així és l'exposició que repassa els 200 anys d'història de la institució
Els presidents de la Diputació

La Diputació d’Alacant celebra enguany el seu 200 aniversari i amb aquest motiu ha organitzat una sèrie d’activitats que repassen el recorregut històric de la institució, acostant-la més encara si cap als ciutadans. Una d’aquestes commemoracions és l’exposició itinerant “200 anys. La província que ens uneix” que repassa a través de les imatges la història i els principals esdeveniments de la corporació al llarg d’aquests dos segles. Aquesta mostra temporal va dirigida a tots els públics i edats, així com a tots els alacantins i turistes que acudeixen cada any a visitar els diferents municipis de les comarques alacantines.

L’exposició, dividida en dos blocs, repassa la història i les fites de la institució provincial a través d’un recorregut cronològic, i es pot visitar en els municipis d’Oriola, Dénia, Alcoi, Benidorm, Villena, Elda, Torrevella, Elx i Alacant on romandrà en cadascun d’ells durant 15 dies.

LA DIPUTACIÓ D’ALACANT A TRAVÉS DELS ANYS

Les primeres imatges de l’exposició traslladen al visitant als inicis de la Diputació d’Alacant a través d’un recorregut cronològic de tots els presidents de la institució des del segle XIX fins a l’actualitat. A més, també es mostra com i quan es crea la província així com els diferents municipis i comarques que al llarg dels anys han anat conformant el que hui coneixem com el territori alacantí i la divisió provincial.

Els primers registres de les diputacions es remunten a les Corts de Cadis i la constitució de la Junta Superior de Província i Govern del Regne de València l’1 de juny de 1811. No obstant això, no va ser fins al Trienni Liberal al maig de 1822 quan es va produir el naixement de la província d’Alacant, on el Regne de València es va dividir en quatre: Alacant, formada a partir de l’anterior província Marítima d’Alacant, València, Sant Felip i Castelló. Va ser també en aquesta època quan el Reial orde del 20 d’abril de 1833 va establir que cada capital de província tindria un diari o butlletí on aparegueren totes les ordres i disposicions que s’hagueren de comunicar als ajuntaments dels pobles, el Butlletí Oficial de la Província d’Alacant (BOP) que es manté actualment.

Des dels seus inicis fins hui, les diputacions han anat exercint diferents papers. Al llarg del segle XIX, les lleis provincials van dotar a aquestes corporacions de caràcter administratiu local com a òrgans de supervisió dels ajuntaments, no obstant això, en 1925 aquestes assumeixen l’assistència i cooperació dels consistoris com a ens responsable d’atendre les necessitats d’aquests. Aquesta labor es va veure anul·lada en 1939 després de la instauració del règim dictatorial fins a 1975 quan, després d’una reorganització de les diputacions avalades per la Constitució de 1978, aquestes comencen a adquirir personalitat jurídica pròpia, així com autonomia per al govern i administració de les províncies.

A partir d’aquest moment i durant els següents anys, la Diputació d’Alacant ha estat al servei dels municipis i els seus ciutadans, participant com com a casa de beneficència, donant asil a desemparats, orfes i expòsits, i fins i tot com a casa de maternitat. Així mateix, també ha contribuït i col·laborat en importants projectes com la constitució de la Caixa d’Estalvis Provincial i de la Universitat d’Alacant, la modernització de les carreteres i camins i la dotació d’infraestructures als municipis a través del Pla Provincial d’Obres i Serveis.

Quant a la seua ubicació, actualment la Diputació d’Alacant resideix en el Palau Provincial. No obstant això, fins a arribar a la seua seu actual, la institució ha passat per diferents llocs que van des de locals llogats fins a espais compartits amb el Govern Civil.

DIPUTACIÓ D’ALACANT: LA PROVÍNCIA QUE ENS UNEIX

Durant l’exposició, el visitant podrà continuar el seu recorregut descobrint la labor diària que exerceix la corporació per a garantir el benestar dels alacantins en tots els seus vessants. En aquest àmbit, la mostra presenta els seus centres soci assistencials, com són la Llar Provincial que compta amb centre de recepció i acolliment de menors, escola infantil, residència de majors, residència de becaris universitaris, grups allotjats i esportistes; i el Complex Soci Assistencial ‘Doctor Esquerdo’ per a l’estudi i tractament de la cronicitat mental atenent pacients amb patologia mental crònica. Des de 2005, aquest centre posseeix un programa informatiu sobre salut mental dirigit tant a malalts com a familiars.
Així mateix, en l’àmbit social la Diputació d’Alacant promou el desenvolupament de polítiques i iniciatives orientades a la promoció de la igualtat de gènere, la diversitat, integració i ajudes a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

UNA INSTITUCIÓ COMPROMESA AMB LA CONSERVACIÓ DE L’ENTORN
Quan es refereix a la conservació del patrimoni, infraestructures i preservació del medi ambient, la Diputació d’Alacant disposa d’un pla d’ajudes per a aquells municipis que no disposen dels recursos materials ni econòmics per a la restauració i el manteniment dels edificis i espais històrics que el requereixen. Així mateix, quant a les vies i carreteres provincials, la institució té com a comesa la conservació i el manteniment de més de 1.000 quilòmetres de carretera que donen accés a 117 municipis dels quals a 27 només es pot accedir a través de les diferents vies de la diputació.
Referent a la conservació del medi ambient, l’exposició mostra al visitant aquelles iniciatives i actuacions de protecció, millora i divulgació del medi natural que disposa, així com la gestió de residus, assistència a municipis en matèria ambiental i els serveis de Prevenció i Extinció d’Incendis, Salvament de Persones i Béns a la província desenvolupats des del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant, que compta amb set àrees operatives i 12 parcs de bombers que mobilitzen a més de cent persones cada dia.

FOMENT DE LA CULTURA I L’ESPORT EN ELS MUNICIPIS ALACANTINS
La mostra es tanca amb un repàs a l’àmplia oferta cultural, esportiva i turística amb la qual compta la província, així com d’aquelles iniciatives i activitats que periòdicament desenvolupa la Diputació d’Alacant per a la seua promoció. En l’àmbit cultural, la corporació treballa perquè la música, les arts escèniques o el teatre arriben a tots i cadascun dels racons de la província. A més, impulsa i afavoreix la celebració de les festes tradicionals en aquelles poblacions que compten amb menys de 5.000 habitants, així com ajudes per a la conservació de monuments o equipament en instal·lacions culturals.
En l’esportiu, fomenta i promou la pràctica de qualsevol especialitat esportiva a través del Pla Provincial d’Instal·lacions Esportives i el Pla d’Ajudes a Municipis ajudant als pobles en l’adequació d’espais i instal·lacions per al correcte desenvolupament de qualsevol activitat.

Send this to a friend