La simfonia del paisatge, ‘Els Pedreres de Sant Cristòfol i el barranc del Cint’

El paisatge, entés com una gran simfonia en la qual s’entrecreuen la flora, la fauna, la geologia i la mà de l’home. Aquest és l’argument principal del llibre ‘Els Pedreres de Sant Cristòfol i el barranc del Cint’, editat per la Fundació Mútua Llevant que dóna el seu suport a un projecte promogut per FAPAS Alcoi i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament. És una obra singular, que ens acosta al coneixement d’un territori pròxim, el contingut natural del qual s’ha vist revalorat després de complir-se 20 anys del Projecte Canyet, que ha aconseguit la reintroducció del voltor comú a la comarca.

web_portadita.jpg

El vinté aniversari de la posada en marxa de l’exemplar procés per a reintroduir el voltor comú en la Serra de Mariola és el desencadenant d’aquest llibre atípic, en el qual apareixen reflectides totes les cares d’un paisatge alcoià, que malgrat estar a molt poca distància del nucli urbà conté una riquesa natural i cultural molt poc valorada. Estem davant una obra amb un clar caràcter divulgatiu, que ens permet conéixer millor un entorn que des de fa segles ha format part de la història d’aquesta ciutat. Després de la lectura de “Els Pedreres de Sant Cristòfol i el barranc del Cint”, es camina amb una altra mirada per les sendes i les penyes d’aquest paratge, valorant la importància de detalls i de coses que abans ens havien passat desapercebudes.

Estem davant una completa monografia, en la qual a través de diferents treballs se’ns dibuixa el perfil complet d’una xicoteta zona d’Alcoi caracteritzada per la varietat paisatgística. Set autors han sumat els seus esforços en aquesta iniciativa: Miquel Vives i Miralles, Álvar Seguí i Llopis, Jordi Acosta Matarredona, Josep Nebot i Cerdà, Àngel Beneito Lloris, Josep Maria Segura Martí i Álvar Seguí Romá. Són set experts reconeguts en les seues respectives matèries, que componen un complet relat, que ens permet fer-nos una idea detallada d’un conjunt natural ple de contrastos.

El llibre s’inicia amb un capítol dedicat a situar el paratge dins de l’entorn del parc natural de la Serra de Mariola, proporcionant-nos algunes de les claus per a entendre aquest paisatge i incloent fins i tot rutes de senderisme.

Posteriorment, es presenta una completa investigació sobre els efectes enriquidors que ha tingut el projecte de reintroducció del voltor en aquest ecosistema. La geologia d’aquesta zona tan especial és el motiu central d’un altre dels treballs que forma part d’aquesta publicació, que dedica un esment especial al destacat paper de l’aigua. Com no podia ser d’una altra forma en parlar de la Serra de Mariola, hi ha un capítol dedicat a parlar sobre la seua gran riquesa botànica i sobre les perspectives d’evolució de la seua flora.

El llibre dedica un ampli espai a parlar sobre la principal intervenció de l’home en aquesta zona: l’explotació de la pedra. És un detallat recorregut per la Història, que ens permet conéixer l’ús d’una pedrera que va servir per a construir alguns dels edificis més emblemàtics d’Alcoi. En aquesta investigació es recuperen dades destacades sobre els sistemes de concessió, sobre les vies de transport i sobre l’oblidat ofici de picapedrer.

“Els Pedreres de Sant Cristòfol i el barranc del Cint” es tanca amb un complit balanç dels primers vint anys del Projecte Canyet per a la reintroducció del voltor comú. S’expliquen al detall els mètodes utilitzats per a aquesta experiència pionera i s’assenyala que s’ha aconseguit estabilitzar en la zona una població de prop de noranta exemplars, amb trenta parelles reproductores. El marcatge dels ocells ha permés detectar desplaçaments dels voltors a França i Itàlia i fins i tot al continent africà. Així mateix, el punt de recuperació d’Alcoi ha rebut visites d’ocells procedents de diferents punts d’Espanya.

PRESENTACIÓ VIRTUAL

La presentació pública d’aquest llibre s’havia d’haver celebrat el passat 12 de març, en un acte que finalment es va suspendre a causa de les restriccions imposades per la pandèmia del coronavirus. Dos mesos després, el passat dia 28 de maig, s’efectuava una presentació virtual adaptada als nous condicionants d’aquests temps crisi sanitària. Es tracta d’un vídeo explicatiu en el qual intervenen el regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament d’Alcoi, Jordi Silvestre, i tres dels autors: Miquel Vives, Josep María Segura i Àlvar Seguí.

L’edil Jordi Silvestre felicitava la Fundació Mútua Llevant pel seu suport a la iniciativa i subratllava el rigor científic dels autors que han participat en el llibre, assenyalant finalment que el Projecte Canyet és ja una iniciativa totalment consolidada, que s’ha convertit en un motiu d’atracció per a nombrosos visitants. Els autors participants en aquest vídeo coincidien a destacar la importància de l’obra per a conéixer el valor natural i cultural d’aquesta peça fonamental del paisatge alcoià.

Foto: Participants en la presentació virtual del llibre

Send this to a friend