La Xarxa FP, oportunitat innovadora per a formar-se a Europa

Alcoi se situa a la part alta de les mobilitats d'aquesta xarxa

Una de les mobilitats realitzades l’any passat a través de la Xarxa FP Alcoi | Ajuntament d’Alcoi

Cada any la Formació Professional (FP) gana pese com una bona opció amb futur laboral i amb projecció en les diferents branques que s’ofereixen. A això, cal afegir-li l’atractiu que suposa l’existència d’un projecte pel qual, l’alumnat d’FP pot formar-se aprenent en una empresa europea especialitzada en els seus estudis, a més del que suposa viure una experiència així: aprendre un altre idioma, conéixer més cultures i societats. Tot això és possible gràcies a la Xarxa FP, de la qual forma part activa Alcoi, que reuneix 35 ciutats de 15 països i que engloba al continent europeu.

Des que Alcoi es va unir a aquesta associació l’any 2012, el nombre d’estudiants de centres de la localitat que han marxat a altres ciutats per a formar-se i d’alumnes que han arribat ací per a realitzar el mateix però en empreses de la zona, no ha deixat de créixer. Les mobilitats, que engloben tant als estudiants, equip docent i directiu que marxen a altres ciutats, com als que vénen a Alcoi, han passat de 8 l’any 2013 a 157 l’any passat. Aquesta última xifra situa a la nostra localitat com la quarta de la Xarxa FP en aquest sentit, només per darrere de Barcelona, Zwolle (Països Baixos) i Munic, i aconsegueix que per segon any consecutiu, la localitat supere les 150 mobilitats.

BENEFICIS DE LA XARXA FP
Entre els beneficis de participar en la Xarxa FP està que facilita l’intercanvi de metodologies i experiències educatives entre centres i professionals de la FP, a més de fomentar la mobilitat d’estudiants i professionals i promocionar-se l’aprenentatge de llengües estrangeres. A més de nivell educatiu i de formació, realitzar practiques a l’estranger suposa un important creixement personal a través d’experimentar noves situacions per les quals l’estudiant ha d’aprendre a manejar-se per si mateix.

A nivell econòmic, les mobilitats repercuteixen positivament en aquells llocs on marxen els alumnes ja que realitzen una despesa en allotjament, menjar, oci…
L’any passat, Alcoi va acollir a un total de 61 estudiants, 37 d’ells en visites d’estudi a centres educatius de la ciutat i 24 per a realitzar les seues pràctiques formatives en 15 empreses de la localitat. Els alumnes que van vindre procedien de Roma (Itàlia), Oulu (Finlàndia), Tartu (Estònia) i Viborg (Dinamarca) i pertanyien a diferents especialitats formatives, com ara l’hostaleria, el turisme, estètica, robòtica, administració, o informàtica, entre altres.

CANCEL·LACIÓ PER LA PANDÈMIA
Les dades de la Xarxa FP en 2019 van ser molt positius i van seguir la tendència a l’alça dels últims anys, no obstant això, en aquest 2020 la pandèmia ha obligat a cancel·lar les mobilitats que hi havia previstes, tant d’estudiants com de professors o equip directiu que pretenien assentar les bases per a iniciar col·laboracions amb escoles i empreses d’altres països. De moment, s’està contemplant la possibilitat que alguns alumnes de centres alcoians reprenguen aqueixes mobilitats, o que, siga possible que les realitzen com a egressats en comptes de com a estudiants.

Send this to a friend