Les pluges rècord de la primavera condicionen la campanya anti incendis

D'una banda el terreny està humit però, per un altre, ha proliferat la vegetació i la muntanya es converteix en un temible conductor del foc en cas d'incendi

Les pluges rècord de la primavera
Dos voluntaris ambientals realitzant labors de vigilància en un paratge natural d’Alcoi. ARXIU

Amb l’arribada de les altes temperatures s’activen totes les alarmes per a protegir les nostres muntanyes. I encara que l’èxit de la campanya de prevenció d’incendis dependrà de múltiples factors, enguany encarem el període estival amb el teòric avantatge que la muntanya està humida, i això, segons els experts, juga a favor.

I és que aquest 2022, les pluges primaverals han sigut molt abundants fins al moment –436 litres per metre quadrat, segons dades del pluviòmetre del Cercle Industrial d’Alcoi– i per tant, el previsible és repetir un estiu com el passat, en el qual també veníem d’una primavera plujosa, encara que no tant com l’actual, és clar. “No sabem com se succeirà la campanya, perquè tal com està transcorrent tot pot encara ploure més, i això implicarà haver d’esbrossar més, però a la llarga, ja que ara està tot molt verda encara. És difícil fer una previsió sense saber com es comportarà el temps en les pròximes setmanes”, explica el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre.

No obstant això, en les últimes setmanes es venen duent a terme labors de manteniment de sendes en zones periurbanes, com la Font del Quinzet, Racó Sant Bonaventura, Molinar i Xorrador, entre altres, de cara a pal·liar els efectes dels temporals recents.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Alcoi ja ha posat en marxa la seua maquinària anti incendis, de cara a confeccionar el seu equip de voluntariat ambiental, que estarà compost per una trentena de persones. Ja està obert el termini per a inscriure’s i enguany hi haurà cinc torns durant el mes de juliol i la primera setmana d’agost. Silvestre detalla que els voluntaris realitzen labors de vigilància en els punts fixos de Sant Cristòfol i Sant Antoni, com també es desplacen amb bicicleta per tot l’entorn natural.

A partir de juliol, a més, el dispositiu de vigilància el completen els voluntaris de l’Agrupació Contra Incendis Forestals (ACIF) i Protecció Civil, reunint un centenar de persones en total.

Per part seua, Ibi també ha iniciat la seua campanya de voluntariat ambiental, amb la qual tornarà a reclutar a prop de 70 efectius que integren l’equip de vigilància del seu terme municipal. L’objectiu és conscienciar als ciutadans de la importància de tindre actituds cíviques i mostrar que resulta necessari comprometre’s personal i col·lectivament per a evitar conductes de risc i previndre incendis forestals.

Amb tot, cal recordar que l’alerta s’activa cada any al juny, coincidint amb l’inici de la prohibició de cremes agrícoles per part de la Generalitat Valenciana, que es prolongarà des d’aquest dimecres fins al 16 d’octubre. Des de l’any 2017 es ve ampliant aquest període, una mesura que respon a les especials condicions de perill d’incendis forestals que aquests últims anys ve mostrant el mes de juny, amb temperatures, alguns dies, especialment altes. Enguany, de fet, ja hem patit la primera onada de calor de la temporada, malgrat estar encara al maig.

Send this to a friend