Presentades les revistes de la nova normalitat

El Teatre Calderón ha albergar la presentació de les dues revistes festeres, la tradicional i la científica eWali

Presentades les revistes de la nova normalitat
El president de la ASJ i l’autora de la portada. XAVI TEROL

En 2020 no va haver-hi Moros i Cristians, tanmateix, això no ha impedit a l’Associació de Sant Jordi (ASJ) tirar avant les revistes de festes, la tradicional i la eWali. Ambdues van ser presentades el dijous en el Teatre Calderón, en un acte que va tornar a estar marcat per la Covid-19, ja que les màscares, la presa de temperatura, el gel hidroalcohòlic i la distància interpresonal no van faltar, per a garantir tota la seguretat davant el nou coronavirus.

Malgrat això, l’estampa viscuda va ser el més similar a la normalitat que vivíem abans de l’inici de la pandèmia, ja que almenys, la presentació va poder ser presencial i va ser molt semblant a la qual tradicionalment es duu a terme, fins i tot fent lliurament d’alguns obsequis a col·laboradors.

Un vídeo elaborat amb impactants imatges de la Festa va arrancar l’acte, que va estar presentat pel secretari de l’ASJ, Rafael Sempere. Tant ell, com la resta de persones que van intervindre, el president Juan José Olcina, el cronista, Natxo Lara Jornet i la primer tinent d’alcalde, Lorena Zamorano, en representació de l’alcalde, Toni Francés, van coincidir a transmetre paraules d’ànim, d’il·lusió, de la necessària unió en aquests moments, així com d’alé per a quan els Moros i Cristians puguen tornar a celebrar-se. Alhora que van destacar el fet de publicar la revista encara que no hi haja hagut Festa.

CLASSE MAGISTRAL MÚSICA FESTERA
En primer lloc, la professora de la Universitat de València, Ana María Botella, va impartir, a través d’un vídeo projectat, una classe magistral sobre la música festera, els seus orígens, característiques i evolució, fins a arribar a diferenciar-se el pasdoble, la marxa cristiana i la marxa mora.

OBJECTES COM A PROTAGONISTES
L’escultora alcoiana Nuria Fuster és l’autora de la trencadora portada de la revista de festes tradicional, composta per objectes que van de la mà de l’al·legoria. Un trípode a manera de les cadires en les quals se senten els espectadors per a veure les festes, una tela en representació de l’important paper del tèxtil en els Moros i Cristians, i el cos d’un llum amb forma de turbant. Aquestos tres elements integren la portada, molt aplaudida per part de tots els presents en l’acte.

L’interior de la revista també és molt diferent, i és que s’ha fet un important canvi en la seua maquetació i disseny, que mostra una evolució en aquesta publicació, que sens dubte, passarà a la història en parlar d’un any en què no hi ha hagut festes, i en el qual la Covid-19 ha deixat el seu rastre, i així es reflecteix en les seues pàgines.

D’altra banda, en el cas de la tercera edició de eWali, són un total de 8 articles d’investigació els que la componen, i a més de temes molt diversos, que han arribat fins i tot des de Portugal. Un d’ells parla sobre la Muixeranga, que és la protagonista de la portada d’enguany. Es parla d’arcabusseria festera, de la música en la Festa i de molts altres temes, des d’un punt de vista científic i d’investigació.

En paraules del president de l’entitat, Juan José Olcina, aquestes “revistes ajuden a mantindre la llum encesa”. Va afegir que “la nostra festa és un privilegi, que hem de mantindre en el record, i per a això estan les revistes”. Finalment, va assegurar que “la pandèmia no podrà amb nosaltres” i que “no pensem parar fins que tornen a sonar les timbales”, fent referència a l’anhelada, esperada i il·lusionant tornada dels Moros i Cristians.

 

Send this to a friend