Un llibre com a homenatge als ‘pares’ del barri de Batoi

Es tracta d'un projecte personal de Juan José Jordá

Un llibre com a homenatge als ‘pares’ del barri de Batoi
Juan José Jordá posa orgullós amb el llibre que ha tardat cinc anys a gestar.

Juan José Jordá ha volgut fer bo aquella dita de ‘mai és tard’ i després de portar 50 anys veient passar pàgines de llibres i revistes per davant, com a treballador d’arts gràfiques, ara per fi ha pogut tindre a les seues mans el seu propi i, per a més inri, dedicat al barri dels seus amors: Batoi. Va ser allí on va créixer i va viure fins que es va casar, i llavors va arribar el trasllat “a l’altra punta d’Alcoi. Però la meua ànima es va quedar a Batoi”, assegura.

“Criat a Batoi, estava i estic convençut que el meu barri és un gran barri i que es mereix que es deixe constància de la seua transcórrer al llarg dels anys. Per això vaig voler aprofundir en el seu passat i el seu present per a donar a conéixer la vida de la barriada més popular d’Alcoi”, remarca. La idea de narrar la història de Batoi sorgeix després de jubilar-se. “El projecte va comptar amb la participació entusiasta del meu amic i company en gràfiques Pepe Pastor, també del barri. No volem ser menys que els joves de hui dia i, per a això, volem llicenciar-nos en el nostre ofici amb un projecte de fi de carrera”, fa broma l’autor de ‘Batoi. La grandeza de un barrio’.

L’inici del projecte es remunta a la fi de 2016, de manera que han fet falta cinc anys justos perquè “la il·lusió” de Juan José vera la llum. “El que vol sempre ho pot!”, exclama, mentre ens conta que dedica el llibre als seus pares, Rogelio Jordá i Asunción Reig. “En realitat, a tots els pares i mares del barri, incloent a tots els que van ser ‘batoieros’ o que així se senten en l’actualitat. A totes les famílies de treballadors de qualsevol índole que van fer amb paciència, esforç i humilitat la grandesa de la seua barriada”, comenta a manera d’introducció del llibre.

També es mostra agraït amb la col·laboració del professor i historiador Alfonso Jordá, qui li ha assessorat i orientat durant el procés de creació de l’obra. “La relació amb ell ve d’anys de treballar en Gráficas Alcoy, coordinant la revista de Festes de Moros i Cristians al costat de Pepe Pastor Baldó (autor de la portada del llibre sobre Batoi), un com a cronista de la Festa, a més d’assessor històric de l’Associació de Sant Jordi, i Pepe com a especialista en tècniques artístiques en disseny gràfic”, explica Juan José.

El llibre, que ha sigut editat per aquesta casa i ja es troba pràcticament esgotat, per la qual cosa l’autor ja pensa a gestionar la reedició, repassa la història del barri de Batoi a través de 375 pàgines que recopilen nombrosa informació, documents inèdits, testimoniatges i una gran quantitat de material gràfic que Juan José ha anat recaptant al llarg d’aquests cinc anys que ha durat el procés creatiu. “Amb aquest llibre es pretén que tots els informes trobats que parlen del barri juntament amb les entrevistes realitzades a la gent que viu o ha viscut en ell siguen narrats conjuntament, encara que és cert que sempre faltarà alguna informació. L’objectiu és implicar el lector i, a més, si va ser testimoni o es reconeix en algun dels apartats de l’escrit, fer-li recordar aquelles vivències”, destaca l’autor.

Mitjançant el llibre, a més, Juan José persegueix dur a terme un projecte social que va més enllà de la seua implicació personal en la vida de la barriada, alguna cosa que ja va ocórrer amb el seu pare, que en el seu moment va ser l’artífex, de la mà del llavors rector Juan Llácer, ja que junts van impulsar la construcció d’instal·lacions esportives per al barri, en els anys 60. “Tenim l’obstinació de reiniciar el projecte fallit de centre de dia, anunciat en 2010. En aquell moment una proposta de recuperació del vell cinema Batoi en primera pàgina del periòdic Ciutat, presentada pel partit socialista, va il·lusionar a la gent del barri. M’imagine que les dues persones que hem fet aquesta història del barri, Pepe Pastor i un servidor, podem en un futur no gaire llunyà continuar les nostres vides, com a vells en el nostre barri estimat! Seria meravellós”, deixa caure l’autor del llibre, que per a posar el seu propi granet d’arena en la reactivació del projecte anuncia que els beneficis de la venda de l’obra seran entregats “a l’organisme oportú que arrancada el camí per a la seua realització”.

Send this to a friend