Ferrándiz i Carbonell, fonaments d’una universitat amb entitat pròpia

Un acte va reunir el dijous a les personalitats que han contribuït al “avanç” del projecte: alcaldes, directors i rectors

Ferrándiz i Carbonell, fonaments d'una universitat amb entitat pròpia
L’acte es va dur a terme en la plaça del Campus. | XAVI TEROL

La plaça Ferrándiz i Carbonell es va vestir de gala en la vesprada del dijous per a acollir l’acte de celebració dels 50 anys de relació entre l’Escola Politècnica Superior d’Alcoi (EPSA) i la Universitat Politècnica de València (UPV). Un marc incomparable que, en paraules de l’alcalde, Toni Francés, “aquesta visió de recuperació del passat per a projectar-lo cap al futur i poder oferir a les noves generacions oportunitats i valor”.

Ferrándiz i Carbonell, fonaments d'una universitat amb entitat pròpia
Els directors del Campus d’Alcoi de la UPV. | XAVI TEROL

La cerimònia aconseguia reunir en un mateix escenari a totes les personalitats que han contribuït al “avanç” del projecte de campus universitari: els successius rectors de la UPV, els quatre directors que han precedit a l’actual, sense oblidar un emotiu record a Georgina Blanes; al costat dels quatre alcaldes alcoians de l’etapa democràtica, en un fet també insòlit. Precisament, a totes aquestes persones se’ls va imposar una insígnia en el transcurs de l’acte, amb la inscripció “Amb tu aconseguim avançar en aquest apassionant projecte”.

Pau Bernabeu, actual director del Campus d’Alcoi, incidia en aquesta qüestió, com també feia esment del que suposa aquest mig segle de trajectòria lligat a la UPV, com a garant de “estabilitat i reconeixement de marca”, així com de creixement. A més, va anunciar que en 2023 es compleixen 25 anys de la posada en funcionament de la plaça Ferrándiz i Carbonell, i un segle de l’edifici del Viaducte. Silvia Sempere ha sigut l’encarregada de dissenyar la imatge de la commemoració.

El rector de la Politècnica, José E. Capella, també posava l’accent en el caràcter urbà del Campus, que defineix com “molt atractiu” precisament per aquest motiu, a més de “especial per la nissaga que té amb la ciutat d’Alcoi”, a part de considerar-ho el “campus politècnic de les comarques centrals, i ací té un potencial enorme”, remarca.

En qüestió d’infraestructures, Capella recordava que s’està treballant en l’ampliació de les instal·lacions, per a això volen “aprofitar edificis que són patrimoni de la ciutat”, en clara referència a l’actual seu d’Aitex, en les antigues Papereres Reunides. Sobre aquest projecte va assenyalar que “les negociacions (amb l’Ajuntament i la Generalitat, que tenen la titularitat de l’edifici) estan molt avançades”.

D’altra banda, el rector va destacar que el Campus d’Alcoi forma “part de la primera universitat tecnològica d’Espanya” (el rànquing global la situa entre les 400 millors universitats de tot el món), recalcant a més “la nostra clara aposta per la internacionalització”.

Toni Francés, per part seua, va apuntar que “la ciutat d’Alcoi no seria la que és sense la UPV, sense el Campus d’Alcoi, per tot el que ens ha aportat, quant a revitalització del centre històric, de la ciutat en general, com a aportació de coneixement”, alhora que va anunciar que el 50 aniversari representa el “moment d’enfortir l’aliança entre l’Ajuntament d’Alcoi i el Campus de la UPV”.

Send this to a friend